Rapport GROEP CULT3

From Edutech
Jump to: navigation, search

Historische uitstap: een visuele verdieping in het koloniale verleden van Brussel

Datum: 30-04-2016

Groepswerk gemaakt in het kader van het vak Onderwijstechnologie binnen het kader van de Specifieke Lerarenopleiding aan de VUB

Samenvatting

Als product bieden we een educatieve tour aan door Brussel, waarbij de sporen van het Belgisch koloniaal verleden in de straten van onze hoofdstad worden uitgelicht, om zo de leerling kennis te laten maken met ons koloniaal verleden. Er werd voor volgende probleemstelling geopteerd: 'Donker verleden, kleurrijk heden? Een getuigenis van kolonialisme in Brussel'. Op deze manier willen we een tool aanbieden aan leerkrachten en leerlingen secundair onderwijs om het thema kolonialisme en de hieruit voortvloeiende diversiteit van de Belgische samenleving uit te diepen op een interactieve en visueel aantrekkelijke manier.

We hebben hierbij geopteerd voor de applicatie Whitepoint, die wordt gebruikt om tekst en uitleg geven bij een autonome rondgang in Brussel. Leerlingen kunnen de presentatie met de Whitepoint-applicatie openen op een smartphone, terwijl ze daadwerkelijk de route bewandelen in het kader van een educatieve uitstap. De leerkracht kan de rondgang tevens beperken tot een presentatie in de klas, om zo de leerlingen Brussel louter digitaal te laten ontdekken.

Inhoudelijk wordt er een digitale kaart van Brussel gepresenteerd met verschillende ‘markeringen’. Op het moment dat de leerling op één van de markeringen klikt gedurende de route, zal zich een scene ontvouwen met een afbeelding van een plein, straat, ... Vervolgens zal de leerling verschillende markeringen zien waarop hij/zij kan klikken om tekst en uitleg te krijgen. De nadruk ligt op het ontwikkelen van een cultuurhistorische tour gecombineerd met kunst- en levensbeschouwelijke informatie.

Ter bevordering van het interactieve element, wordt er in deze applicatie regelmatig gelinkt naar websites en pagina's waarbij de leerling zich verder kan verdiepen in Q&A’s en allerhande opdrachten, ondersteund met videomateriaal. Bovendien is er een themagebonden Wordpress-site ontwikkeld met extra informatie en de mogelijkheid ervaringen te delen aan de hand van een blog.

Doel - Concept

Het doel van de digitale rondleiding is om leerlingen op een interactieve wijze kennis te laten maken met het koloniaal verleden van België. Dit door hen op sleeptouw te nemen via de sporen van dit verleden in het Brusselse. Dit, op een zeer toegankelijke manier waardoor het materiaal makkelijk te gebruiken is, voor de leerkracht en leerling(en). De applicatie kan zowel een uitstap ondersteunen als vervangen. De leerkracht kan ervan verzekerd zijn dat het materiaal aansluit bij de leerplandoelstellingen (zo ook vakoverschrijdend) maar de applicatie biedt tegelijkertijd voldoende vrijheid om te selecteren waar nodig. Er kan dus gekozen worden voor ervaringsgericht leren waarbij de leerlingen daadwerkelijk op uitstap gaan in Brussel, maar de leerkracht kan de applicatie ook louter binnen de klaspraktijk gebruiken als instap of verdieping van het eigen materiaal. Dit kan vanuit een (cultuur-)historisch uitgangspunt, maar het is ook mogelijk om de nadruk te leggen op de hedendaagse context binnen een eerder cultuur-sociologische invalshoek.

We combineren deze applicatie met een Wordpress-site, waarbij we de optie open willen laten om de leerlingen zelf actief te laten bijdragen aan het materiaal. Voor de groepen die de tour effectief doen kan er bijvoorbeeld een foto-opdracht aan worden gekoppeld. Op de Wordpress website kunnen tevens ervaringen en materiaal worden uitgewisseld met elkaar. Ook zijn er boek- en filmsuggesties die de leerkracht kan gebruiken ter ondersteuning. Als de leerling bijvoorbeeld een review moet leren schrijven, kan dat op de Wordpress blog waarbij er meteen aandacht besteed kan worden aan mediawijsheid.

Gebruikte technologieën

* Whitepoint

Whitepoint is een gratis softwareprogramma, dat het mogelijk maakt om virtuele rondleidingen te ontwikkelen, en delen met andere dankzij de gratis Whitepoint app (beschikbaar voor Android en IOS). De gratis versie laat toe om maximum 3 rondleidingen (scapes) te maken, met maximum 15 haltes (scenes), gemiddeld 5 per rondleiding. De haltes kunnen op hun beurt worden opgedeeld in maximum 135 punten (whitepoints), maximum 9 per halte. Om Whitepoint te gebruiken moet eerst een gratis account worden aangemaakt. Er is een korte tutorial om met Whitepoint kennis te maken, na 5 minuten kan je er zelf mee aan de slag. Deze applicatie, in tegenstelling tot enkele andere alternatieven, is zowel gratis als gebruiksvriendelijk. Gezien in de optiek van hulpmiddelen voor de leerkracht, zowel de gebruiksvriendelijkheid als de filosofie belangrijk zijn, lijkt deze bij Whitepoint een totaalpakket te zijn dat we niet bij alternatieven terugvonden. Whitepoint is immers gratis, laat de gebruikers de licentie op eigen materiaal behouden en vereist geen geïnstalleerde software. De Whitepoint applicatie die optioneel is, maar wel interessant voor smartphones, is ook gratis te gebruiken. De website kan echter perfect gebruikt worden in de browser.

* WordPress

WordPress is een CMS waarmee je heel gemakkelijk een website, blog of zelfs webshop (en waarschijnlijk nog meer) kunt maken én onderhouden zonder kennis van HTML of PHP. Het systeem schrijft dus de code voor jou en jij kunt je richten op de inhoud. WordPress is niet het enige CMS, maar wel de grootste. Het is open source, dus je kunt het gratis downloaden en gebruik maken van duizenden gratis plugins en theme’s. Tegen betaling kun je een premium versie aankopen indien je dit nodig acht. Om WordPress te gebruiken, dien je enkel naar de website te gaan en klikken op "website maken". Het systeem begeleidt je door de rest van het proces.

* Wikimedia Commons

Wikimedia Commons is een online opslagruimte van dezelfde aard als het alom bekende Wikipedia. Wikimedia voorziet een brede verzameling van vrije media (met vrije licentie) zoals foto's, muziek, video's, geluidsfragmenten en tal van andere mediabestanden. Mediacommons wordt onderhouden door vrijwilligers en is dus niet betalend. Het is iedereen toegestaan om de bestanden te kopiëren, te gebruiken en te wijzigen zolang de bron en auteur worden vermeld en de verdere verspreiding ook onder die voorwaarden gebeurt. Iedereen kan na registratie zelf bijdragen aan Wikimedia commons.

* Facebook

Facebook is een sociaal netwerksite, waar miljoenen gebruikers actief op zijn en hun persoonlijke interesses delen. Gebruikers worden gevraagd zich gratis te registreren en kunnen dan een persoonlijk profiel en/of (open of gesloten) groep(en) aanmaken. In ons geval werd een gesloten groep aangemaakt, waarin we discussieerden over de ontwikkeling en vooruitgang van onze virtuele rondleiding en alle tools die daarvoor nodig zijn. Naast berichten is het ook mogelijk om foto's, video's, geluidsfragmenten en bestanden te uploaden, wat het delen van onze informatie heeft vergemakkelijkt.

* PointCarré

PointCarré is de digitale leeromgeving van de Vrije Universiteit Brussel. Je vindt er alle cursusruimtes terug die verbonden zijn aan de opleidingen van de VUB. Alle cursusruimtes zijn ingericht met diverse tools waar studenten vrij gebruik van kunnen maken, zoals 'aankondigingen', 'documenten' en 'cursusbeschrijving', maar ook 'forums' voor diverse werkgroepen, zoals de onze: CULT3. Naast het inschrijven voor cursusruimtes kunnen studenten Pointcarré ook gebruiken als repository (privé of gepubliceerd) en kunnen ze er één of meerdere portfolio's aanmaken. Om gebruik te maken van PointCarré heb je een VUB NetID nodig die je ontvangt na inschrijving voor een opleiding aan de Vrije Universiteit Brussel.

* Google maps

Google Maps is een online kaartenapplicatie waar het mogelijk is om gratis plaatsen, straten, gebouwen, enz. (geografische locaties) op te zoeken. Het is mogelijk om met Google Maps een gepersonaliseerde kaart aan te maken (zoals in onze Whitepoint gebruikt werd) en deze voor niet-commerciële doeleinden te gebruiken. Wanneer inhoud van Google Maps in een online applicatie wordt weergegeven, is een duidelijke, zichtbare bronvermelding verplicht.

* Prezi

Prezi is een gratis softwareprogramma dat het mogelijk maakt presentaties te maken en af te spelen. Om Prezi te gebruiken moet eerst een gratis account worden aangemaakt. Er is een korte tutorial om met Prezi kennis te maken, na 5 minuten kan je er zelf mee aan de slag. De gratis versie laat toe presentaties online te ontwikkelen en af te spelen. Ook stelt het je presentaties openbaar voor iedereen. Wil je liever een presentatie offline gebruiken voor beperkte groep, dan wordt je gevraagd voor de betalende versie te opteren. Het grote verschil tussen prezi en traditionelere programma’s als powerpoint is, dat prezi niet met losse slides werkt maar alle items (slides) rangschikt op 1 scherm.

Technologieën gebruikt voor aanmaak van het materiaal

 • Gids 'Wandelen naar Kongo'
 • Whitepoint

Technologieën gebruikt voor publicatie van het materiaal

 • WordPress
 • Whitepoint
 • Prezi

Technologieën gebruikt voor communicatie en collaboratie intern in de groep

 • Facebook
 • Fysiek afspreken
 • PointCarré

Gebruikte media

 • Wikicommons
 • Youtube
 • Google Maps
 • Eigen fotomateriaal

Verwezenlijking

Wat te doen als je zelf een Whitepoint en/of Wordpress wilt maken? Nu het is eigenlijk heel simpel om aan de slag te gaan.

Whitepoint

Stap 1: Account maken

Je maakt een gratis Whitepoint account (Basic Authoring Account) aan en wordt een 'auteur'. Als auteur kan je 'scapes' ontwikkelen en managen die vervolgens volledig gratis en vrij toegankelijk zijn voor publiek. Creëer je account alvast hier! Je gebruikersnaam komt in de 'scapes' te staan die openlijk worden gepubliceerd, dus kies een naam die representeert wat je wilt presenteren.

Stap 2: Inloggen

Inloggen in je account kan op http://authoring.whitepoint.mobi. Je komt terecht op je hoofdpagina met aan de linkerkant een hoofdmenu.

Stap 3: Scape maken

In het hoofdmenu kan je klikken op 'Start a new Scape'. De stappen wijzen zich dan vanzelf aangezien het programma je vraagt bepaalde informatie in te vullen.

 • Vul een vaste locatie in als dit van toepassing is (in ons geval Brussel, België).
 • Afbeelding voor je scape (in ons geval een jpg. afbeelding van Google Maps Brussel). Je kan deze afbeelding ten allen tijde nog veranderen.

Stap 4: Scenes kiezen

Op basis van je scape kan je nu klikken welke elementen je wilt uitlichten. Zodra je klikt op de scape creëer je op dat punt een 'scene'. Je hebt keuzes tussen een bestaande scene en een nieuwe scene.

 • Als je net begint, kies je voor een nieuwe scene.
 • Je vult de naam in voor de scene.
 • Je kiest een afbeelding voor de scene (in ons geval bijvoorbeeld een afbeelding van het Koningsplein).

Stap 5: Whitepoints plaatsen

Als je een afbeelding voor je scene hebt geüpload, kan je meteen Whitepoints toevoegen. Whitepoints worden gebruikt om beeldelementen uit te lichten.

 • Kies voor 'a point of interest'.
 • Kies opnieuw voor een nieuwe 'point of interest'.

Nu krijg je de keus om meteen een nieuwe Whitepoint toe te voegen. Wil je dat, dan herhaalt zich Stap 5. Wil je dat niet, dan kan je een andere scene gaan creeren en herhaalt zich het proces van Stap 4.

Ben je klaar? Keer terug naar het hoofdmenu 'return to the Authoring Panel'.

Stap 6: Informatie toevoegen/ aanpassen

Je bevindt je nu in 'My scapes'. Je kan hier ook weer een nieuwe scene toevoegen. Maar we laten zien hoe je extra informatie kan toevoegen aan je scape/scene/Whitepoint.

 • Scape: klik op de rode knop 'Edit Scape Details'. In het menu kan je klikken op Details en daar een beschrijving toevoegen die bezoekers als eerst zullen zien.

Klik altijd op de Update knop om je wijzigingen op te slaan. Bij Visibility kan je de status van 'Inactive' op 'Active' zetten. Dit doe je als je tevreden bent met het eindresultaat want dit is het moment dat je scape zichtbaar wordt voor bezoekers. Bij Admin kan je de scape weer verwijderen.

 • Scene: klik op het pennetje bij de betreffende scene. Bij Details kan je de titel aanpassen en een beschrijving toevoegen.
 • Viewpoints: klik 'view Viewpoints'. Rechts in het beeld ontvouwt zich een menu met de Viewpoints die zijn gekoppeld aan deze scene.

Klik op de Viewpoint die je wilt bewerken. Onderaan de afbeelding staat 'Click here to update your whitepoint image': om de afbeelding te veranderen. Bij Details kan je de titel, headers en beschrijving toevoegen. Bij Widgets kan je linken naar websites, facebookpagina's en Twitter.

Stap 7: Aanpassingen?

 • Niet tevreden over de indeling van je scenes? Je kan de scenes slepen en droppen op de juiste plek in de 'Authoring Panel'.
 • Whitepoint verplaatsten? Klik op edit scene en daar kan je de Whitepoints slepen naar een andere plek in dezelfde scene.
 • Whitepoint toevoegen? Klik op 'view Viewpoints' bij de betreffende scene. Zie het menu rechts en klik op 'Add new viewpoint'.
 • Whitepoint verwijderen? Klik op 'view Viewpoints' bij de betreffende scene. Klik op het (-) achter de viewpoint om het te verwijderen. Je kan kiezen om deze geheel te verwijderen, dan verdwijnt alle informatie. Je kan ook kiezen om de Whitepoint te verwijderen enkel van de scene. Dan blijft deze nog wel bestaan zonder gelinkt te zijn aan een scene en kan op een later moment weer gekoppeld worden aan een andere scene met 'add existing whitepoint'

Stap 8: Resultaat bekijken

Je zal je scapes zien in het hoofdmenu onder 'Personal Scapes'. Je kan ook teamscapes maken, maar niet met de basic account. Om toch samen te werken aan een Scape kan je de inlogcode delen. Het is mogelijk voor meerdere mensen om tegelijkertijd te zijn ingelogd en te werken aan de scape.

Eenmaal je de Scape op zichtbaar hebt ingesteld, kan je de scape vinden aan de hand van deze link.

Wordpress

Wordpress heeft veel mogelijkheden en het is onmogelijk om alles hier te bespreken. Daarvoor adviseren we je graag om naar verschillende tutorials te zoeken op het web.

Stap 1: account maken

Ga naar de Wordpress site en klik op website maken. Kies een webadres - in ons geval 'wandelennaarkongo'. Kies voor een basic account om gratis te kunnen werken met Wordpress.

Stap 2: Hoofdmenu (Reader) Wordpress heeft sinds kort twee verschillende werkomgevingen. Automatisch kom je terecht in de nieuwe omgeving. Om bij een (naar mijn idee) overzichtelijkere omgeving te komen, ga je naar je domeinnaam, bijvoorbeeld: https://wandelennaarkongo.wordpress.com en voegt toe /wp-admin. Op deze manier kan je inloggen en kom je op je Dashboard om pagina's, blogs, menu's etcetera aan te maken.

Stap 3: Thema kiezen

Wordpress maakt het gemakkelijk voor de beginnende gebruiker. In het linkermenu kan je klikken op 'themes'. Hier kan je een thema kiezen die voor jou de hele website opbouwt. Op deze manier hoef je je enkel bezig te houden met de inhoud. Veel thema's zijn gratis, sommigen betaald.

Stap 4: Bouwen aan je basisthema

Er zijn enkele dingen die je waarschijnlijk sowieso wilt aanpassen aan de website om het 'eigen' te maken.

 • De header en achtergrond van je website. Ga naar 'Mijn sites' (bovenaan het dashboard). Je wordt nu verwezen naar de 'nieuwere versie'. In het menu vind je nu 'Customize' en dan 'Header' om bijvoorbeeld de afbeelding te wijzigen bovenaan de website.

In hetzelfde menu staan meerdere opties. Bijvoorbeeld voor het toevoegen van Widgets of het aanpassen van kleuren. Dit gaat telkens via 'Customize'.

Stap 5: Schrijf een blog, pagina of voeg menu's toe

In het Dashboard vind je in het linkermenu de mogelijkheden om een pagina of blog toe te voegen.

 • Een blog is een bericht dat je toevoegt en eenmaal je een ander blogbericht toevoegt, wordt het oudere bericht naar beneden geplaatst. Onze site heeft momenteel vier blogberichten waarop bezoekers kunnen reageren.
 • Een pagina is een vaststaand element aan informatie, zoals de 'Over' pagina.
 • Een menu creeren helpt lezers om je pagina's en blogs te vinden qua navigatie. Voor onze Wordpress site hebben we 1 menu die aan de bovenkant van de website is geplaatst.

Stap 6: Publiceren Je website is meteen 'online' en zodra je drukt op 'publish' wordt je bericht geplaatst. Wil je eerst weten hoe het eruit komt te zien voordat je het publiceert? Dan heb je altijd nog de preview knop.

Succes!

Discussie en conclusie

Didactische principes

In deze discussie zal onze realisatie worden getoetst aan de zeven didactische basisprincipes: het aanschouwelijkheidsprincipe, het differentiatieprincipe, het motivatieprincipe, het beperkings- en geleidelijkheidsprincipe, het activiteitsprincipe, het integratieprincipe en het herhalingsprincipe. Het aanschouwelijkheidsprincipe wijst erop dat het leerproces bij leerlingen aanzienlijk wordt versterkt wanneer tijdens het lesgeven wordt gebruik gemaakt van de zintuiglijke waarneming. Het meest effectieve hierbij is de effectieve waarneming van het studie-object, daaronder worden audio-visuele waarnemingen geplaatst, als minimum wordt verwezen naar afbeeldingen. Onze realisatie groepeert zowel afbeeldingen (zie foto's van Brussel) als audiovisuele waarnemingen (links naar videofragmenten). Tenslotte heeft onze route als doel om de leerkracht effectief met zijn leerlingen op pad te sturen om zelf deze koloniale erfenissen waar te nemen. Aansluitend op het voorgaande is het activiteitsprincipe. Leerlingen hebben een grote activiteitsdrang en hebben bijgevolg moeite om lang stil te zitten in muffe klaslokalen. Om in te spelen op deze behoeftes is het interessant om ze mee op stap te nemen naar waar ze het leerobject kunnen zien met eigen ogen. Zo wakkeren we niet alleen hun interesse aan, maar stimuleren we ook hun denkactiviteit.Het differentiatieprincipe gaat er van uit dat je klas geen eenzijdige massa is waar elke leerling dezelfde kenmerken, competenties en interesse heeft. De klas is een verzameling van individuen en heeft nooit aan differentiatie doorheen de leerstof en werkvormen. Het feit dat elke leerling deze wandeling op eigen tempo kan afmaken, zorgt ervoor dat elke leerling voldoende tijd heeft, niet alleen om alle eventuele opdrachten tot een goed einde te brengen, maar ook om naar eigen interesse langer of minder lang stil te staan bij de verschillende stops.Het motivatieprincipe, de naam wijst zichzelf uit, gaat over je leerlingen warm maken voor de leerstof. Het spreekt voor zich dat een leerling zich meer zal inzetten en betere resultaten kan behalen wanneer hij/zij gemotiveerd is. De motivatie ligt aan de basis van een succesvol leerproces. Aan de hand van verschillende discussievragen, foto's, filmpjes en links trachten we de leerlingen hun interesse te wekken om zelfstandig aan de slag te gaan en eventueel het onderwerp verder uit te diepen. Zo kunnen ze terecht bij een leeslijst, kunnen ze op WordPress foto's posten (met eventueel een wedstrijd), enz. Het beperkingsprincipe sluit hierbij aan. We weten dat leerlingen niet alles kunnen leren in onze lessen en we kunnen niet altijd alles behandelen. Zo krijgen de leerlingen de kans om zichzelf verder te verdiepen in het onderwerp aan de hand van de Whitepoint en de bijhorende WordPress pagina. Ook de opbouw van de les (eerst route kunnen bekijken en dan pas wandeling doen) sluit aan bij het geleidelijkheidsprincipe. De leerlingen krijgen geen bundel met gebouwen, straten en feiten voorgeschoteld, maar zien stukje per stukje wat meer van koloniaal Brussel tot het verhaal af is aan het eind van de wandeling.Deze realisatie sluit uiteraard aan bij de leerplannen en de lessen geschiedenis, cultuurwetenschappen, gedragswetenschappen en PAV, maar evenzeer werkt ze aan de vakoverschrijdende eindtermen i.v.m. mediawijsheid en sluit het oriëntatie aspect aan bij de lessen aardrijkskunde. Op die manier bouwt deze wandeling niet alleen voort op wat de leerlingen reeds kennen, kunnen en gezien hebben in voorgaande lessen, maar werkt ze ook nog eens vakoverschrijdend. Zo kunnen we de link leggen naar het integratieprincipe op zowel verticaal als op horizontaal niveau.Door in de lessen meermaals en in een gevarieerde vorm dezelfde items te herhalen, wordt het leerproces van de leerlingen optimaal ondersteund. De voorbereiding, praktische uitvoering en nabespreking van deze wandeling zal er niet enkel voor zorgen dat de leerlingen hun interesse gewekt en gehouden wordt, maar ook dat de leerstof des te langer zal bijblijven.

<ref>http://informatiezoeken.weebly.com/</ref> <ref>http://www.arteveldehogeschool.be/olo/ict/INFORMATIEindeKLAS/blad16.htm</ref>

Digitale ondersteuning van de humane wetenschappen, geschiedenis en talen

Onze tool speelt sterk in op het aspect van de 'leefomgeving toelichten en onderzoeken' zoals beschreven in TACCLE voor talen, geschiedenis en humane wetenschappen binnen de Europese referentiekaders.

Binnen de humane wetenschappen staat het concept dat leerlingen hun leefomgeving leren ontdekken centraal. Dit is iets wat heel breed opgevat kan worden. Het kan gaan om de geografische inzichten, maar ook om samenlevingsopbouw, zowel in heden als verleden. Als leerkracht hebben wij tot doel dat leerlingen vat krijgen op hun omgeving, deze leren begrijpen, in vraag stellen, en ook zelf leren vormgeven op een positieve manier. Het is precies zo dat deze tool zowel de leerkracht als de leerling ondersteunt, om op deze manier de leefomgeving Brussel en de culturele diversiteit hierin vervat te laten ontdekken en er inzicht in te verschaffen. Zo zullen leerlingen het verband tussen verleden en heden zien en tussen verschillende werelddelen.

Daarnaast hebben wij bewust gekozen voor de aanvullende Wordpress site zodat er ook ondersteuning is voor de leerkracht als het gaat om 'doeltreffend communiceren'. Door leerlingen aan te moedigen reviews te schrijven over thema-gerelateerd materiaal leren zij hoe ze dienen te communiceren op een website en op elkaar te reageren. Hier komt ook bij dat ze moeten kijken naar welke boodschap zij willen overbrengen en voor wie de boodschap bedoeld is. Bovendien is het een aanknopingspunt voor de leerkracht om leerlingen bewust te maken van het feit dat wat zij plaatsen door iedereen zichtbaar is en niet altijd gemakkelijk is ter verwijderen. Hetzelfde geldt voor het delen van foto's, hoe dat gedaan kan en mag worden en wat voor soort foto's zij wel van zichzelf openbaar maken en welke niet.

Linken

Referenties

Catherine, Lucas (2006) Wandelen naar Kongo. Langs koloniaal erfgoed in Brussel en België. Berchem, EPO, 144 p. isbn: 9789064454004

Appendices

Appendix 1: Overzichtsmatrix van individuele bijdragen

Overzichtsmatrix
Wie Installatie Aanmaak leermateriaal Gebruikte tech Rapport Presentatie
Nathaniel Bovin
 • -
 • Whitepoint
 • Wordpress
Wiki, Whitepoint
 • Gebruikte technologieën
 • Nalezen, vormgave
Neal Michiels
 • -
 • Whitepoint
Wiki, Whitepoint
 • Referenties
-
Joska Ottjes
 • Whitepoint
 • Wordpress
 • Whitepoint
 • Wordpress
Wiki, Whitepoint, Wordpress, Google Maps, Wiki Commons
 • Samenvatting
 • Doel - concept
 • Verwezenlijking
 • Linken
 • Digitale ondersteuning van de humane wetenschappen, geschiedenis en talen
-
Karen Goeyens
 • Prezi
 • Whitepoint
 • Prezi
Whitepoint, Prezi, Wiki
 • Gebruikte technologieën
Sammy Leurs
 • -
 • Whitepoint
 • Prezi
Whitepoint, Wiki
 • Gebruikte technologieën
 • Didactische principes
Melanie Deckers
 • -
 • Prezi
Whitepoint, Wiki
 • Nalezen

Groepsleden en handtekeningen

--Nathaniël Bovin (talk) 13:20, 1 May 2016 (PDT) --Sammy Leurs (talk) 12:52, 1 May 2016 (PDT) --Karen GOEYENS (talk) 12:17, 1 May 2016 (PDT) --Joska Ottjes (talk) 12:54, 1 May 2016 (PDT) --Melanie Deckers (talk) 13:34, 1 May 2016 (PDT) --Neal MICHIELS (talk) 12:44, 4 May 2016 (PDT)