Rapport GROEP LO4

From Edutech
Jump to: navigation, search
contents

Het Menselijk Lichaam

Samenvatting

Met allemaal studenten LO te zijn in onze groep zijn we zelf veel bezig met het menselijk lichaam. Daarom leek het ons interessant om ons groepswerk hier rond te maken. We hebben een interactieve site ontworpen waarin jonge leerlingen op een leuke manier wat meer over het lichaam kunnen leren. Op deze site vind je als eerste een introductiefilm. In deze korte video tonen we het menselijk skelet en de belangrijkste spieren met wat uitleg over hoe deze werken. Het filmpje is zelf gemaakt via Videoscribe en wordt ondersteund door een stem van iemand van onze groep. Daarna zijn er ook nog verschillende oefeningen die je kan maken op de website. Deze oefeningen zijn gemaakt met het programma HotPotatoes. Op 4 leuke manieren worden de leerlingen hun kennis getest die ze hebben opgedaan vanuit het filmpje. Er is differentiatie voorzien door elke oefening op 2 niveaus aan te bieden waarbij we in het tweede niveau gewerkt hebben met een tijdslimiet en worden er geen hints meer gegeven. Zo kunnen leerlingen zelf kiezen welk niveau het beste geschikt is voor hen. De 4 oefeningen zijn: een keuze-oefening waarbij ze de juiste benaming van een bot bij het juiste lichaamsdeel moeten plaatsen, een invuloefening waarbij ze de tekst moeten aanvullen met de juiste woorden, een kruiswoordraadsel en als laatste een quiz. Op deze manier hopen we de leerlingen te amuseren en te onderwijzen over het menselijk lichaam.

Doel - Concept

Het doel van onze tool is om leerlingen uit het secundair onderwijs op een leuke manier kennis bij te brengen voor verschillende vakken. Onze tool is vakoverschrijdend omdat het zowel helpt voor Latijn en het helpt voor het vak Biologie. Jongeren van tegenwoordig spenderen meer tijd op het internet en de sociale media. Daarom leek het ons een goed idee om de leerstof naar hun vertrouwde omgeving te brengen. Via een eenvoudige site willen we hen wat bijleren over het menselijke lichaam. Dit doen we door een introductiefilm te tonen op onze site. In deze introductiefilm leren ze over de botten en spieren in het Latijn. Zo spreken we 2 verschillende vakken aan. Hierna willen we hun kennis natuurlijk testen om te zien of ze wel goed hebben opgelet. Via 4 verschillende ludieke proefjes kunnen ze hun kennis testen. Per oefening is er differentiatie mogelijk voor een makkelijk niveau en een iets moeilijker niveau. De bedoeling is ook dat deze site voor de eerste keer in de les wordt gebruikt zodat de leerlingen vertrouwt geraken met het systeem. Daarna zouden leerlingen de link beschikbaar moeten hebben om zelfstandig thuis verder te kunnen oefenen.

Gebruikte technologieën

Technologieën gebruikt voor aanmaak van het materiaal

Hot Potatoes is een eenvoudig programma om als leerkracht interactieve oefeningen te maken voor de leerlingen. Er zijn vijf verschillende soorten oefeningen die gemaakt kunnen worden: invuloefeningen (JCloze), kruiswoordraadsels (JCross), combinatieoefeningen (JMatch), sorteeroefeningen (JMix) en tot slot nog een quiz met korte antwoorden of meerkeuze (JQuiz). De oefeningen corrigeren zichzelf en de resultaten kunnen meteen afgedrukt worden of via e-mail doorgestuurd worden. Het grote voordeel van Hot Potatoes is dat het een, voor onderwijsdoeleinden, gratis programma is. Daarnaast is het heel gebruiksvriendelijk. Op http://hotpot.klascement.net/ vindt u heel wat informatie terug over hoe je er mee aan de slag moet gaan.

 • Google

Via de zoekmachine Google hebben we alle foto's en figuren gevonden die gebruikt worden in het informatiefilmpje.

 • YouTube

Er werd gebruik gemaakt van YouTube voor het opzoeken en afspelen van de tutorials over VideoScribe en Hot Potatoes. Daarnaast werd het introductiefilmpje over het menselijk lichaam, die via Videoscribe werd gerealiseerd, gepubliceerd op Youtube. Het gebruik van YouTube is volledig gratis. Je kan zonder account alle filmpjes bekijken, doorsturen en gebruiken. Voor het uploaden van ons introductiefilmpje moesten we echter beschikken over een account op YouTube. Elke video die geüpload is, kan worden opgezocht met behulp van de zoektermen. Dit zijn de zogenaamde tags die men bij het filmpje toevoegt.

 • VideoScribe

VideoScribe is een unieke tool om op een eenvoudige en vooral creatieve wijze (met afbeeldingen, stemmen en tekst) geanimeerde video's te maken. Er zijn heel wat voordelen verbonden met het gebruik van dit programma. Het creëren van filmpjes via VideoScribe is volledig gratis. Alsook kan je uw eigen stem of een soundtrack gebruiken om de video een extra dimensie te geven. Daarnaast zijn er duizenden professionele afbeeldingen op te vinden, waar je gebruik kan van maken. Wanneer uw video klaar is, kunt u het op een eenvoudige manier delen met de leerlingen via YouTube of PowerPoint. Tot slot oogt zo'n video simpelweg fantastisch. Ze zijn boeiend, fun en laten een indruk na. De leerlingen zullen deze filmpjes langer herinneren in tegenstelling tot een droog informatiefilmpje.

 • Prezi

Prezi is een online programma waar je bijzondere presentaties mee kan maken die visueel heel aantrekkelijk zijn. Het is herkenbaar door de zogenaamde "Zooming User Interface". Als gebruiker kan je in en uit zoomen naar media op het scherm. Je kan de presentatie gratis online maken. Wanneer je het programma ook offline wilt gebruiken, dien je een betalend account aan te maken. Enkele voordelen zijn dat de presentatie mooi oogt door het in en uitzoom effect, er zijn vele sjablonen beschikbaar en je kan online samenwerken aan de presentatie.

Technologieën gebruikt voor publicatie van het materiaal

Webnode is een online websitebouwsysteem. Het kan worden uitgevoerd op de meeste internetbrowsers, zoals Internet Explorer, Mozilla Firefox, Netscape, Google Chrome, Safari en Opera. Een groot voordeel van Webnode is dat het wordt aangeboden onder het Freemium-businessmodel, dat een gratis aanbod levert. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om te upgraden naar Premiumpakketten. Deze bieden meer opslagruimte, bandbreedte en extra functies. We hebben via Webnode een basic website gemaakt. Hier zijn het filmpje en (via een snelkoppeling) de quiz op terug te vinden. Alles staat op één overzichtelijke startpagina.

 • Klascement

KlasCement is een educatieve portaalsite van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Op het platform kunnen de leerkrachten elkaar inspireren door lesmateriaal en leermiddelen te delen. Het materiaal (cursussen, lesbladen, presentaties, video’s, foto’s, oefeningen en softwarevoor) is voor leerlingen van alle leeftijden. KlasCement is gebruiksvriendelijk, je kan alle leermiddelen gemakkelijk doorzoeken op onderwerp, vak of onderwijsniveau. Het platform is gratis.ook in Nederland en enkele andere Europese landen wordt deze website toegepast. KlasCement is beschikbaar via een Creative Commons-licentie en kan via vrije leermiddelen gebruikt worden. Wij hebben een aanvraag gedaan om onze site op KlasCement te mogen publiceren. Voorlopig wachten we nog steeds op een goedkeuring hiervan.

Technologieën gebruikt voor communicatie en collaboratie intern in de groep

 • Facebook

Er werd een geheime Facebook groep gemaakt voor alle leden van ons groepje. Die groep had als doel om duidelijk te communiceren inzake afspraken maken, taken verdelen, vergaderingen plannen, vragen stellen, linken en documenten doorsturen,... Een groot voordeel van deze online groep is dat er niet steeds moet samen gekomen worden met de volledige groep. Wegens de verschillende agenda's en lessenroosters was dit vaak onmogelijk. Er werd telkens een kort verslag gepost met alle nodige informatie. Facebook laat toe om op een efficiënte manier alle groepsleden tegelijk te bereiken.


Gebruikte media

 • Gebruikte afbeeldingen in introductiefilm:

Sarcomeer: http://www.10voorbiologie.nl/afbfczw/H18%20Zenuwstelsel%20en%20beweging/18_5_5%20sarcomeer.jpg

Femur: http://thumbs.dreamstime.com/z/femur-skeleton-15989408.jpg

volledig skelet: http://globe-views.com/dcim/dreams/skeleton/skeleton-03.jpg

3 afbeeldingen voor de soort spieren: http://image.slidesharecdn.com/voortbeweging-090226113124-phpapp01/95/voortbeweging-11-728.jpg?cb=1235648255

Animatie biceps: http://www.clker.com/clipart-muscle-white-background.html

Contractie: https://www.fit.nl/wp-content/uploads/2013/06/Spieren-2.jpg

Mens met spieren in pijl houding: http://vesalius-in-klas-5.weebly.com/spieren.html

Foto 3 vrouwen: http://static8.depositphotos.com/1005990/829/i/170/depositphotos_8294958-Skeleton-and-muscles-of-a.jpg

Voor en achterzijde spieren: http://www.surfplaza.be/gezond-en-fit/anatomie-spieren-kennismaking-beginners/

Verwezenlijking

De meeste leden van de groep beschikten al over enige ervaring met het programma Videoscribe. Het opzoeken van bijkomende informatie omtrent dit programma was voor hen dus overbodig. Degene die hier tevoren nog nooit mee gewerkt hadden, konden via Youtube enkele Tutorials raadplegen. De gebruikte tutorials voor deze opdracht zijn terug te vinden bij de bronnen.

Als eerste werd de site via Webnode aangemaakt, de site is vrij basic en bevat slechts één startpagina waar alles op te vinden is. Daarna werd de quiz aangemaakt via Hot Potatoes. Er werd differentiatie voor de leerlingen voorzien. Intussen werd het introductiefilmpje via VideoScribe aangemaakt en de tekst werd ingesproken. Het afgewerkte filmpje werd geüpload op het account van een groepslid. Op die manier konden we het, via de HTML code, plaatsen op de website. Aan de hand van snelkoppelingen werden de oefeningen van Hot Potatoes er bij gevoegd.

Nadat de site volledig afgewerkt was, hebben we een aanvraag ingediend bij KlasCement om alles te publiceren. Op die manier kunnen andere leerkrachten genieten van het lesmateriaal omtrent het menselijk lichaam.

Conclusie

De realisatie van dit project in functie van het vak Onderwijstechnologie is voor ieder van ons een leerrijke ervaring geweest. Op deze manier hebben we ontdekt hoe wij als leerkrachten Lichamelijke Opvoeding gebruik kunnen maken van elektronische tools en de vele didactische mogelijkheden die hiermee verbonden zijn.

Ons project is een voorbeeld van hoe we als leerkrachten er proberen voor te zorgen dat we op een innovatieve en amusante wijze de leerlingen kennis kunnen bijbrengen. Via een filmpje en een quiz wordt er interactief te werk gegaan. De bedoeling is om bijgevolg de leerlingen te motiveren om te leren en te oefenen. Dit zowel tijdens de lessen op school als thuis, wanneer er geleerd moet worden voor een proef. Het grote voordeel is dat ze een eigen niveau kunnen kiezen bij het uitvoeren van de quiz. Evenzeer is ook autonomie een sleutelbegrip binnen het leerproces van de leerlingen. Via ons programma kunnen ze individueel te werk gaan. Tot slot laten we de leerlingen ook kennis maken met de vele mogelijkheden en voordelen die elektronisch leermateriaal biedt.

Linken

Referenties

 • Tutorial VideoScribe: [1]
 • Tutorial Hot Potatoes: [2]

Appendices

Appendix 1: Overzichtsmatrix van individuele bijdragen

Groepslid Voorbereiding Presentatie
Lore De Lombaert
 • Oprichting Facebookgroep
 • Zoeken naar Tool
 • Zoeken afbeeldingen Videoscribe
 • Muziek
 • Schrijven tekst
 • Publicatie Youtube
Presenteren
Elke De Maeght
 • Zoeken naar Tool
 • Ontwikkelen Videoscribe
 • Publicatie Youtube
 • Prezi
Presenteren
Anthony Ingenito
 • Zoeken naar Tool
 • Ontwikkelen HotPotatoes oefeningen
 • Ontwikkeling site
Presenteren
Tomas Van Eecke
 • Ontwikkelen HotPotatoes oefeningen
 • Ontwikkeling site
 • Aanvraag Klascement
 • Prezi
Jenka Mergaert
 • Zoeken naar tool
 • Schrijven Rapport
Jannis van Doorn
 • Schrijven tekst
 • Inspreken stem Videoscribe
 • Schrijven Rapport
 • Schrijven samenvatting

--=== Groepsleden en handtekeningen===

--Lore De Lombaert (talk) 04:02, 2 May 2016 (PDT)

--Anthony Ingenito (talk) 03:12, 2 May 2016 (PDT)

--Elke De Maeght (talk) 03:06, 2 May 2016 (PDT)

--Jannis VAN DOORN (talk) 09:08, 28 April 2016 (PDT)

--Tomas Van Eecke (talk) 14:54, 28 April 2016 (PDT)

--Jenka Nicole Mergaert (talk) 16:45, 30 April 2016 (PDT)