Rapport GROEP MIX

From Edutech
Jump to: navigation, search

Kennismakingsreis door Brussel voor OKAN-leerlingen

27/04/2016

Groepswerk gemaakt in het kader van het vak onderwijstechnologie Lerarenopleiding VUB

Groepsleden

 • Nathalie Bellekens
 • Katleen Brusselmans
 • Céline de Bruyn
 • Douglas De Laet
 • Sara Franqui
 • Laetitia Janssens

Samenvatting

We bieden een kennismakingsreis aan door Brussel voor anderstalige nieuwkomers. De onderwijstaal is het Nederlands. De gids is Manneken Pis. Deze kennismakingsreis kan in de klas gebruikt worden als voorbereiding op een uitstap naar Brussel of als herhaling van de kennis die ze opdeden tijdens een uitstap naar onze hoofdstad. Via een Prezi-voorstelling doorlopen de leerlingen een leerpad en ontdekken ze een aantal basisprincipes van de Belgische samenleving.

Onderweg zullen zij dingen oppikken over het economische veld waarin ze zich bewegen, leren ze iets bij over de Belgische keuken en krijgen ze tips over sociale omgangsvormen en het openbaar vervoer in België. Er wordt hen verteld hoe onze parlementaire democratie in elkaar zit en ze krijgen tenslotte ook informatie over het rechtssysteem in België.

Dankzij deze "reis" zal een nieuwkomer een aantal basiselementen meekrijgen die hij/zij nodig heeft om onze maatschappij te begrijpen. Onderweg wordt zijn/haar kennis op interactieve wijze getest via verschillende technologieën. Via vragen en oefeningen gaat de leerling actief aan de slag met de nieuwe informatie.

Doel - Concept

Het leerobject is aangemaakt voor OKAN-leerlingen uit het hoogste niveau. Deze les kan gebruikt worden tijdens het vak PAV en kan de leerlingen helpen om de Belgische samenleving beter te begrijpen. Dit leerobject kan ook gebruikt worden in andere klassen of vakken die gelijkaardige onderwerpen behandelen. Wij denken dan aan klassen uit de lagere school of zelfs ter ondersteuning van een rondleiding in Brussel voor kinderen. De Prezi-presentatie kan worden aangepast of worden uitgebreid als de leerkracht/gids dat zou wensen. Idealiter wordt het leerobject gebruikt als voorbereiding op of als nabespreking van een rondleiding in Brussel.

Via het leerobject geven wij anderstalige nieuwkomers basiskennis over de Belgische samenleving en een aantal tips en tricks over hoe Belgen met elkaar omgaan. Manneken Pis is de centrale figuur die de leerlingen meeneemt in Brussel en hen naar een aantal bekende plaatsen brengt (de Beurs, het justitiepaleis, de Grote Markt,...). Op elke locatie zullen de leerlingen interactief aan het werk gezet worden en een nieuw aspect van de Belgische samenleving ontdekken (de Belgische keuken, het openbaar vervoer,...). Door te kiezen voor gevarieerde werkvormen (filmpjes, quiz,..) willen wij de interesse van de leerlingen aanspreken en hen spelenderwijze kennis laten maken met datgene wat België typeert.

Gebruikte technologieën

Technologieën gebruikt voor aanmaak van het materiaal

Avid Media Composer

Met dit montageprogramma kan je filmpjes maken. Avid Media Composer is een videobewerkings-programma dat een veelvoud aan besturingsprogramma's ondersteund. Naast een 'klassieke' montage van videofragmenten kan je ook een veelvoud aan speciale effecten in de filmfragmenten integreren. Met Avid Media Composer kan je 3D Warps uitvoeren, tekenen, beelden stabiliseren, Timewarps (afspeelsnelheid aanpassen) invoeren, kleurcorrecties uitvoeren, video's in gelijk welke frame rate zetten, compressie, scan modus of video formaat in dezelfde tijdslijn invoegen, SmartTools (drag and drop op de tijdslijn), RTAS - (RealTime AudioSuite) met ondersteuning van realtime track-based audio plug-ins op de tijdslijn en 5.1 and 7.1 Surround Sound audio mixing, compatibel met Pro Tools verwerken in de film.

Voordelen:

 • Audio en video zijn gescheiden en kunnen apart gemonteerd worden
 • Je kan zoveel audio- en videokanalen aanmaken als je wil. Bijgevolg kan je muziek en stem van de persoon apart bewerken
 • Heel wat speciale effecten
 • Slaat automatisch op
 • Kan het resultaat exporteren in verschillende audio- en videoformaten

Nadelen:

 • Professioneel en complex programma
 • Betalend programma, maar op de VUB is er gratis toegang

Ook in vergelijking met andere programma's heeft Avid Media Composer grote voordelen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld simpelere montageprogramma's, zoals Windows Movie Maker, zijn de video- en audiokanalen bij Avid Media Composer gescheiden waardoor je deze apart kan monteren. Je kan ook verschillende audio- of videosporen aanmaken, waardoor verschillende geluidsopnames gemengd kunnen worden. Allerlei professionele instellingen zoals ondertitelingen, vertragingen, … zijn ook terug te vinden in dit programma. Dit maakt het mogelijk om goede films te maken.

Een gratis alternatief kan gevonden worden bij het cameramerk Black Magic. Zo heeft Black Magic zijn eigen monteer- en vooral colourgrading programma Resolve. Dit is een zeer professioneel systeem dat bruikbaar is voor onafhankelijke filmmakers die willen monteren en/of colour graden in SD-, HD- en Ultra HD-kwaliteit. Je kan het programma gratis downloaden onder deze link voor Windows of voor Mac.

Er zijn voldoende end-to-end crash instructievideo's te vinden. Hierbij alvast een zeer uitgebreide (editing & colourgrading) en de meest eenvoudige voor enkel editing van Black Magic zelf.


Er zijn uiteraard andere programma's die evenveel kunnen, zoals Final Cut Pro. Het grootste verschil is dat Avid Media Composer werkt met de filmstriplogica, alsof je echt met een fysieke filmstrip aan het knippen en plakken bent. Het voordeel is dat het duidelijk is (visueel) waar je mee bezig bent. Final Cut Pro volgt de computerinterface-logica, wat het minder gebruiksvriendelijk maakt.

We gebruikten Avid Media Composer voor het monteren van het filmpje 'Sociale omgangsvormen in België'.


Hoe kan men een filmpje maken met Avid Media Composer?

1. Je opent het programma

2. Je maakt een nieuw project aan.

nieuw project

3. Je importeert je films. Best staan je films op de computer en importeer je ze dan. Als je ze echter importeert vanuit een externe harde schijf moet deze met de computer verbonden blijven, anders verbreekt de verbinding tussen het programma en de films en kunnen ze niet meer gelezen worden. Daarna begint het echte montagewerk.

import film


4. Je klikt op de film die je wilt gebruiken. Deze verschijnt dan op het linkerscherm (zie onder). Het deel dat je in je film wilt gebruiken duid je aan met de haakjes '} {' die er onder staan. Het geselecteerde deel komt tevoorschijn in je montagebalk onderaan) en in het rechter scherm. Als je delen wilt toevoegen herhaal je de handeling.

selecteren
 • Open haakje
  open haakje
 • Gesloten haakje
  gesloten haakje

5. Als je wilt knippen, moet je met de muis eerst de beginplaats aanduiden. Vervolgens duid je het open haakje { aan, dan duid je de eindplaats aan met het gesloten haakje } . Dan heb je twee opties:


a) Je wilt dat het stuk voor en na het geselecteerde deel direct op mekaar volgt, dan moet je op de gele pijl (boven je montagebalk) drukken.

plakken

b) Je wilt dat deze ruimte open blijft, dan moet je op het rode pijltje (boven je montagebalk) drukken.

overschrijven


6. Nu kan je de films toevoegen en erin knippen en plakken. Om de verschillende onderdelen te verplaatsen moet je gebruik maken van de rode pijl

rode pijl
verplaatsen


7. Om dan nog titels of ondertitels toe te voegen moet je gebruik maken van de speciale 'tools' van Avid. Helemaal van boven heb je een hoofdbalk. Op deze balk staat eerst 'file', dan 'edit', dan 'bin', dan 'clip', dan 'output' en tenslotte 'tools'. Je drukt op tools en gaat dan naar 'titel tool application'.

title tool


8. Eenmaal op Tools kan je ondertitels toevoegen, waarin je gewoon je tekst moet noteren.

(onder)titels


9. Eenmaal je film gemaakt is moet je deze nog exporteren. Je gaat op je hoofdbalk, drukt op 'file' en dan op 'export'.

exoperteren

10. Je geeft je document een titel.

benoemen

Ren'Py

Ren'Py is een programma (open source software) dat gebruikt kan worden voor het aanmaken van visual novels, waarbij de speler/lezer interactief de verhaallijnen bepaalt. Het geeft de mogelijkheid het verhaal extra diepgang te geven door middel van foto's, tekeningen, muziek, visuele of geluidseffecten en uiteraard tekst. Het script wordt geschreven in Python, de programmeertaal die Ren'Py hanteert, waarbij commando's van elkaar te onderscheiden zijn door hun kleur en de tekst die als dialoog op het scherm zal verschijnen. De tutorial die aangeboden wordt, de talrijke YouTube filmpjes en de relatieve eenvoud van het programma maken het een gebruiksvriendelijke optie om interactieve verhalen aan de speler/leerling voor te schotelen. Dat het zowel beschikbaar is voor Windows XP en latere versies, Mac OS X 10.6 en latere versies, en Linux x86/x86_64 maken het eenvoudig te installeren.

Oorspronkelijk werden we wat afgeschrikt door het programmeren zelf, omdat niemand van ons computerervaring of kennis had die zo ver reikte. De lesdoelen die we dan voor ogen hadden, kwamen ook niet helemaal overeen met wat Ren'Py ons kon bieden. Uiteindelijk besloten wij, als computerleken, de sprong te wagen, omdat een deel van de les wel degelijk in Ren'Py gemaakt kon worden en als dusdanig ook een meerwaarde betekende voor het project en dus de leerlingen. Het ging om het inleiden van onze gids, Manneken Pis, waarna de leerling kon kiezen wat hij/zij meer wilde weten over het Brusselse jongetje. Het verhaal begint met Manneken Pis op de Grote Markt die de leerling verwelkomt. Vervolgens geeft hij de leerling de keuze tussen verschillende verhalen over zijn oorsprong. Als de leerling gekozen heeft, krijgt hij het verhaal voorgeschoteld dat wordt afgesloten met een oproep om naar de volgende plaats op de Brusselse wafel te gaan. Ren'Py was ideaal voor dit gedeelte, omdat het een grotendeels narratieve inleiding betrof, waar het verhalende aspect voor ons het belangrijkste was. De keuze die de leerling krijgt, verhoogt zijn/haar betrokkenheid in de "reis" rond Brussel.

Het downloaden van het spel gebeurt eenvoudigweg via de site www.renpy.org waarbij de versie die het beste aansluit bij jouw computer automatisch wordt voorgesteld. Vervolgens moeten gewoon de instructies gevolgd worden. Er wordt een map aangemaakt waar al enkele elementen inzitten zoals de tutorial. Vervolgens kan je kiezen tussen verschillende edit programma's, we namen jEdit op advies van een YouTube tutorial. In de map die aangemaakt wordt staat ook een .exe file, waar het spel opgestart kan worden en het script waar de tekst en het verhaal aangepast kunnen worden.

Voor dat je daadwerkelijk aan de slag gaat staan er in het script al enkele lijntjes tekst die als voorbeeld dienen en enkele suggesties voor de eerste stappen. Om makkelijker met de verschillende onderdelen, zowel prenten, dialogen en dus karakters en muziek te werken wordt er gevraagd ze te definiëren. Het gebruiken van prenten, foto's en muziek vergt echter het importeren van de overeenkomstige bestanden in het Ren'Py bestand op de computer in de juiste map. Als de elementen in de Ren'Py-file zitten, dan vindt het programma ze terug als ze exact benoemd worden. Deze bestanden in het script definiëren en dus een alternatieve benaming geven zorgt voor het gebruiksvriendelijk inkorten van de soms ingewikkelde bestandsnamen. Als alle bestanden die gebruikt (zullen) worden in de Ren'Py in het begin gedefinieerd zijn dan kan men overgaan tot het effectief uitschrijven van het verhaal. Bepaalde termen worden gebruikt als commando's, die voor de duidelijkheid in een andere kleur verschijnen, waarbij bepaalde bestanden getoond of afgespeeld kunnen worden. Karakters laten spreken, liedjes laten afspelen, een achtergrond plaatsen, verwijderen of vervangen, foto's inbrengen en plaatsen, dialogen schrijven, meerdere keuzes geven, een keuze laten uitmonden in een specifieke situatie vergen allemaal specifieke commando's.

De indentation zorgt voor een overzichtelijk script, waarbij ook duidelijk is onder welk deel welke commando's vallen. De exacte benaming van de commando's is even zoeken en het foutloos uitschrijven ervan vergt enige oefening en toewijding. Foutmeldingen komen dan ook geregeld voor, maar ze duiden de exacte plaats waar het misloopt in het script precies aan, waardoor de remediëring vlot en efficiënt kan verlopen. Na het opstarten van het spel (d.m.v. de launch knop) kan men door met de muis op het scherm of de opties te klikken verder in het verhaal gaan.

Ren'Py werd gekozen omdat het aan onze voorwaarden voldeed: open source software, gebruiksvriendelijk, gratis en aangepast aan de noden van dat deel van het groepsproject. Het nadeel is dat het steeds gedownload moet worden en niet online bekeken kan worden.

Conclusie:

Ren’Py is een gebruiksvriendelijk programma dat bepaalde narratieve aspecten uit een les in een interessante, aantrekkelijke vorm giet. Je moet wel wat vertrouwd geraken met de manier van werken alvorens het programma vlotjes aangewend kan worden en het vergt wat studie om meer ingewikkelde verhalen en concepten te programmeren. We hebben geopteerd voor een eenvoudige meerkeuze omdat de Ren’Py kadert in een algemene presentatie waar ook andere programma’s een plaats toegewezen krijgen. De Ren’Py kan voor de leerlingen een verrassende manier zijn om een verhaal te volgen en het interactieve aspect kan de leerling verder in het leerproces trekken.

eXeLearning 2.0.4

eXeLearning is een open source software (GPL-licentie) dat toelaat online educatieve modules aan te maken. De software bestaat in versies voor verschillende operating systems (Mac, Microsoft Windows, ...). De gemaakte leermodules kunnen op diverse manieren geëxporteerd worden zoals SCORM-bestand, webpagina, ... Een vergelijking tussen eXeLearning en Xerte kan men hier vinden. De ontwikkeling van eXeLearning heeft in 2015 een nieuwe adem gevonden nadat het een tijdje had stil gelegen. Er zijn voldoende tutorials te vinden op YouTube die je wegwijs maken van installatie tot publiceren eindproduct.

eXelearning maakt het mogelijk een "administratie" op te bouwen rond de gemaakte leermodules. Men kan volgende items specifiëren in de leermodules:

 • Leerdoelstellingen
 • Vereiste voorkennis
 • Bedoelde eindgebruiker (gewone, zwakke, begaafde leerling)
 • Bedoeld voor groepswerk of zelfstudie
 • Klaslokaal of live omgeving
 • Onder 4 ogen, blended of via afstandsonderwijs

De gekozen licentie kan eveneens aangeduid worden in het leerobject. De leermodule "Hoe betaal je in België" werd voorzien van "CreativeCommons BY-SA"-licentie.

De leermodule werd vervolgens geëxporteerd als een map met webinhoud. Het hosten van de leermodule wordt gedaan door Google Drive, zie verder.

Open Broadcaster Software v0.657b

Open Broadcaster Software is een gratis open source software (GPL-licentie) voor video recording en live streaming. Een vergelijking van de verschillende screencasting softwares is te vinden in Wikipedia. De activiteiten op het scherm van de lap- of desktop kan opgenomen worden via "Monitorcapture". We hebben dit gebruikt om de presentatie op te nemen als backup indien de internetverbinding op het moment van presenteren niet werkt.

Technologieën gebruikt voor publicatie van het materiaal

YouTube

YouTubedient voor het publiceren van filmpjes en is gratis. YouTube heeft geen open source licentie. YouTube is beveiligd onder copyright . Alles wat je maakt, gebruikt en uiteindelijk bewaart, staat ter jouwer beschikking en is jouw eigendom (inhoudelijk). Je geeft wel meteen de goedkeuring aan YouTube om de inhoud te gebruiken zodat de YouTube diensten kan voorzien aan jou en iedere andere gebruiker. Het privacy beleid van Youtube is hetzelfde als dat van Google. YouTube ondersteunt of onderschrijft niet dat er eventueel materiaal op YouTube wordt aangeboden van externe sites, ze zijn niet verantwoordelijk voor schade die derden (eigenaars van die externe sites) dan eventueel ondervinden aan de publicatie op YouTube van dergelijk materiaal.

Om films te bekijken heb je geen account nodig, maar om zelf films op te laden wel. Wanneer je je film oplaadt in YouTube, behoud je je eigendomsrechten, maar geef je ook het recht aan anderen om jouw filmpje te gebruiken.

Bij je film kan je tags toevoegen. Dit zijn trefwoorden, ook wel 'labels' genoemd. Vervolgens kan je ook beslissen om je film publiekelijk zichtbaar te maken of niet. Elke film kan achteraf worden opgezocht dankzij deze labels/tags. Als gebruiker maak je een eigen 'kanaal', waarop je films te bekijken zijn. Als gebruiker kan je aanduiden om een bepaalde gebruiker te 'volgen'. Hiermee abonneer je je op zijn/haar kanaal. De films blijven er 'eeuwig' op. Met andere woorden, de hyperlinks of links naar YouTube – films blijven actief zolang de bron niet verwijderd is.

Voordelen:

 • Gratis
 • Kan op alle verschillende media (computer, gsm, …) gebruikt worden
 • Gekend medium
 • Gebruiksvriendelijk
 • Gemakkelijk integreerbaar in Prezi
 • Zolang de bron niet verdwijnt (en dit kan je zelf kiezen) blijven de hyperlinks naar het YouTube – filmpje bestaan
 • Gemakkelijk terug te vinden via 'kanaal' van de persoon en via tags

Nadelen:

 • Als je niet expliciet beroep doet op een Creative Commons – licentie sta je je rechten af.

YouTube werd door ons gebruikt om het eigen filmpje 'Sociale omgangsvormen in België' te publiceren en te delen en om de video van het Vlaams Parlement te vinden en te gebruiken in EDpuzzle.

Google Drive

Google Drive is een gratis online opslagruimte voor bestanden, foto’s en dergelijke. Je moet eerst een account aanmaken, vervolgens moet je gewoon je bestand opladen. Om het door te sturen moet je gebruik maken van een link die Google Drive voorstelt. Je klikt met je rechtermuis knop op het document, vervolgens kan je een "shareable link" aanmaken. Dan kan je deze delen met anderen. De anderen moeten dan gewoon nog klikken op de link. De software, beheerd door Google, is niet open-source maar propriëtair.

Google Drive werd gebruikt voor de publicatie van onze Ren'Py. De Ren'Py werd er in gezet als een zip bestand. Om de Ren'Py te kunnen spelen moet je de volgende stappen ondergaan:

1) Download

2) Unzippen

3a) (windows) .exe uitvoeren

3b) (mac) .app uitvoeren

Als de Ren'Py file gedownload wordt op een Mac moet de folder met "app" geopend worden en niet die met ".exe". Omdat het een app betreft die niet van de App Store komt is het nodig de beveiligingsinstellingen van de computer aan te passen om het spel te kunnen openen, aangezien de computer het document anders niet aanvaardt.

3c) (linux) .sh file uitvoeren

4) Klikken op "start game"

Voor het hosten van de leermodule eXeLearning hebben we uiteindelijk eveneens gebruik gemaakt van Google Drive. Er werden eerst verschillende mogelijkheden afgegaan voor het publiceren van de eXeLearning leermodule. De start was de vergelijking van gratis web hosting services op Wikipedia. Neocities en Wordpress werd uitgekozen. De leermodule eXeLearning bestaat uit een groot aantal bestanden. Beide platformen lieten echter niet toe een dergelijk groot aantal bestanden te uploaden onder de gratis service.

Alvorens de leermodule te laten hosten door Google Drive moet je het eerst opengestellen voor het internet. Dat kan via geavanceerd delen waarbij je aanduidt "openbaar op het web, iedereen op internet". Daarna open je de index-file waardoor de unieke alfanumerieke combinatie verschijnt van het te publiceren bestand. Dit pad wijzig je naar googledrive.com/host/"unieke alfanumerieke combinatie te publiceren bestand".

Technologieën gebruikt voor aanmaak en publicatie van het materiaal

Kahoot!

Kahoot! is een open-source systeem dat leerlingen kan activeren om deel te nemen aan meerkeuzevragen in spelvorm. De leerkracht kan op eenvoudige wijze een quiz opstellen na het aanmaken van een account (getkahoot.com). Leerlingen hebben geen Kahoot! account nodig om deel te nemen aan de quiz, echter dient de host wél een account bij Kahoot! te hebben om toegang te krijgen tot de quiz. Er is minstens één host nodig (bv. de leerkracht) zodat één leerling kan spelen. De maker van de quiz kan de keuze maken om de Kahoot! publiek te maken of niet (wij kozen om onze Kahoot! publiek te maken). Het is mogelijk om afbeeldingen en video’s aan de quiz toe te voegen.

Na het opstellen van de quiz ontvangt de leerkracht een code waarmee de leerlingen in de spelruimte kunnen inloggen op kahoot.it met een toestel waarop een actieve webbrowser staat (smartphone, tablet, laptop,…). De leerlingen loggen in met de code die ze kregen en geven een naam voor zichzelf in de quiz. Bij elke vraag van de quiz duidt de leerkracht aan hoeveel tijd de leerlingen hebben om de vraag te beantwoorden. Na het beantwoorden van elke vraag wordt er een scorebord geprojecteerd, waarbij de hoogst scorende leerling op de eerste plaats staat. De score die de leerling krijgt wordt bepaald door de juistheid van zijn antwoord maar ook door de snelheid waarmee hij antwoordde op de vraag.

Een systeem dat gelijkaardig is aan Kahoot! is Socrative (www.socrative.com). We maakten de keuze om een Kahoot! te gebruiken omdat deze er aantrekkelijker uitziet (kleur, muziek,…) en de leerlingen meer enthousiast kan maken doordat de vragen meer in spelvorm worden gesteld. Socrative biedt wel de mogelijkheid om leerlingen meer op hun eigen tempo te laten antwoorden en de mogelijkheden tot feedback zijn meer uitgebreid. Maar omdat wij kozen voor laagdrempelige vragen waarbij het plezier primeerde leek Kahoot! ons meer toepasselijk voor deze opdracht.

We gebruikten Kahoot! op twee plaatsen in onze Prezi, met name op de grote markt en het justitiepaleis. Op de grote markt stellen we vragen a.d.h.v. een quiz over Belgisch eten en de ingrediënten van een Brusselse wafel. Wanneer we met onze Prezi aankomen bij het justitiepaleis kunnen de leerlingen nogmaals starten met een Kahoot! waarbij de vragen gaan over de Belgische politie en het Belgisch rechtssysteem.

Prezi

Prezi is een online presentatiesoftware, die gratis beschikbaar is. Het volstaat om een account aan te maken om te kunnen starten met de aanmaak van jouw presentatie. Hou er wel rekening mee dat je bij de gratis versie enkel online kan werken en je jouw presentaties beschikbaar stelt voor iedereen. Als gratis gebruiker geef je dus een wereldwijde, niet-exclusieve licentie aan Prezi. Wil je liever zelf bepalen wie jouw presentatie kan zien en/of ook offline aan je presentatie kunnen werken? Dan moet je kiezen voor de betalende versie. Eenmaal je een account hebt aangemaakt, krijg je de keuze tussen een aantal sjablonen of kan je ervoor kiezen om zelf je sjabloon te creëren. Dit sjabloon zal de basis vormen van jouw presentatie. Via de presentatie 'Wat en hoe: Prezi in het kort' kan je de verschillende mogelijkheden van Prezi ontdekken. Een Prezi-presentatie is visueel aantrekkelijk en kan een goede basis vormen voor het leerpad van de leerlingen: zo kunnen YouTube-filmpjes, foto's alsook links naar andere technologieën gemakkelijk geïntegreerd worden. Ook kunnen leerlingen toegang krijgen tot een Prezi via hun smartphone of tablet. Het volstaat dan om de Prezi-app te downloaden in de AppStore of Play Store. Prezi zelf heeft volgende copyright policy.

Emaze

Een alternatief voor Prezi is Emaze, een online presentatiesoftware gelijkaardig aan Prezi, die we gebruikten voor de finale presentatie van ons werk op de universiteit. Ook met deze software kan je na het aanmaken van een account kiezen uit één van de bestaande sjablonen, welke dan de basis van je presentatie wordt. Gezien het echter niet mogelijk is om gratis een eigen sjabloon te maken, kozen we voor het leerpad voor een Prezi. Bij Emaze bestaan de sjablonen uit een hele reeks slides die je dan zelf kan bewerken en aanpassen aan jouw inhoud.

Een standaardgebruiker kan tot 12 presentaties opslaan die publiek beschikbaar worden gemaakt. Dit wil zeggen dat iedereen er toegang toe kan hebben, ze kan bekijken en hergebruiken. Alle inhoud die je maakt als standaardgebruiker komt automatisch onder een persoonlijke, niet-commerciële, niet-exclusieve licentie. De presentatiesoftware zelf is beschermd door copyright.

EDpuzzle

Met de online applicatie EDpuzzle hebben we vanuit YouTube een video opgeladen. Het programma laat toe om de video in te korten, zelf geluid toe te voegen, een schriftelijke en/of een verbale nota toe te voegen en er quizvragen in te verwerken. Voor onze kennismaking van een parlementaire democratie hebben we van al deze attributen gebruik gemaakt, behalve van de optie "geluid toevoegen". Ter info: EDpuzzle laat je ook toe om video's in te laden van andere online videoplatformen zoals Vimeo, CrashCourse, TedTalks, etc. Eens het project helemaal klaar was, hebben we het volledige filmpje ingebed in ons Prezi-pad. Als leerkracht kan je er echter ook voor opteren om de leerlingen online uit te nodigen. Mocht je dit vergeten, word je hieraan herinnerd via een bericht van een van de medeoprichters. Via een code loggen de leerlingen in en zo kan je als leerkracht opvolgen wie de video bekeek, wie de vragen beantwoordde en wat de antwoorden waren en je kan de leerlingen ook beletten om door te "spoelen" en dus stukken leermateriaal over te slaan. EDpuzzle heeft ook een Premium Package voor scholen, voor meer informatie en bestek word je gevraagd om een bericht te sturen naar support@edpuzzle.com. Ter info: wij hebben nu de link toegevoegd zoals je het als leerkracht kan bekijken of als niet ingelogde leerling(e) (dus zonder paswoord en dus zonder opvolgingsmogelijkheden voor de leerkracht).

EDpuzzle heeft geen open source licentie. EDpuzzle Technology is beveiligd onder copyright. Alles wat je maakt, gebruikt en uiteindelijk bewaart, staat ter jouwer beschikking en is jouw eigendom (inhoudelijk). Je geeft wel meteen de goedkeuring aan EDpuzzle om de inhoud te gebruiken zodat de EdPuzzle diensten kan voorzien aan jou en iedere andere gebruiker. Het gebruik van persoonlijke informatie valt onder hun privacy beleid en dat stelt dat er geen informatie misbruikt zal worden naar derde partijen in verband met reclamedoeleinden.

Technologieën gebruikt voor communicatie en collaboratie intern in de groep

 • Face-to-face met koffie en cake, laptops en internet
 • PointCarré forum
 • Big Blue Button classroom conferencing software, Free Open Source, LGPL, gratis online gebruikt in de demo rooms
 • Skype

Gebruikte media

Oplijsting van gebruikte media, met vermelding van hun auteur, bron en licentie. Vermelding van zelf aangemaakte media met gebruikte tools.

Afbeeldingen

Alle afbeeldingen gebruikt in leermodule exelearning: Creative Commons, Google Images, gelabeld voor hergebruik inclusief aanpassing

- Grote Markt 2, Wikimedia Commons, cc PMRMaeyaert

- Aardappelen, Pixabay, cc Christos Giakkas

- Belgische politie, Flickr, cc Eoghan OLionNain

- Belgische politie, Flickr, cc Antonio Ponte

- Belgische politiewagen, Wikipedia, cc Bert76

- Belgische postlui, Flickr, cc Antonio Ponte

- Beurs, Wikimedia Commons, cc Ben2

- British Guard, Flickr, cc Sara

- Brusselse tram, Wikimedia Commons, cc Stephane Mignon

- Duo British Guard, Wikipedia, cc 5DII

- Ei, Pixabay, cc OpenClipartVectors

- Frietjes, Flickr, cc Nathan Gray

- Glas melk, PublicDomainPictures, cc Marina Shemesh

- Graan, PublicDomainPictures, cc Petr Kratochvil

- Grote Markt, Flickr, cc Zahikel

- Justitiepaleis, Wikipedia, cc Unknown

- Justitiepaleis 2, Wikipedia, cc Martin Mycielski

- Kevin De Bruyne, Wikimedia Commons, cc Erik Drost

- Kip, PublicDomainPictures, cc Karen Arnold

- Koe, Wikimedia Commons, cc Ellywa

- Landkaart België, Wikimedia Commons, cc en GNU

- Logo Brussel, Wikipedia, cc SVG

- Logo politie, Wikipedia, cc Police Belge

- Manneken Pis, Wikimedia Commons, cc Pbrundel

- Meel, Wikimedia Commons, cc Rasbak

- Metro, Wikipedia, cc Christian Liebscher

- Nederlandse politiewagen, Wikipedia, cc Dickelbers

- Parlement, Wikipedia, cc Oakenchips

- Politiewagen, Wikipedia, cc Ceazry Piwowarski

- Rechter, Flickr, cc Sebastiaan ter Burg

- Suiker, Pixabay, cc kai Stachowiak

- Telefoon, Pixabay, cc OpenClipartVectors

- Wafel, Pixabay, cc Public Domain

- Wafel 2, Pixabay, cc Petra

Muziek

- Hustle, Free Music Archive, Creative Commons Attribution License ,cc Kevin Macleod

- Plain Loafer, Free Music Archive, Attribution 3.0 International License, cc Kevin Macleod

Stemopname

Audio-opname stem Katleen Brusselmans, eigen opname met Zoom H1 stereorecorder, eigen tekst, cc Katleen Brusselmans

Video's

Vijf jaar in zes minuten, Vlaams Parlement Educatie, Standard YouTube license en Disclaimer Vlaams Parlement

Discussie

Het doel van deze opdracht was om een kennismakingsreis aan te bieden voor OKAN-leerlingen doorheen het Brusselse. Via een Prezi-voorstelling creëerden we een leerpad dat gebruikt kan worden als voorbereiding op een uitstap naar Brussel of als herhaling na een uitstap naar de hoofdstad. Het materiaal dat verweven zit in ons leerpad is gratis toegankelijk via de verschillende linken in onze Prezi-voorstelling.

Onze opzet was om op interactieve wijze een reis op te stellen waarbij we gebruik konden maken van verschillende technologieën waardoor de leerlingen verschillende soorten oefeningen konden maken. We hielden daarbij de ontwerpprincipes van Mayer in het achterhoofd. We maakten o.a. gebruik van het multimediaprincipe door ervoor te zorgen dat door onze virtuele reis de leerling een variatie aan beelden en geluiden ervaart. Daarnaast maakten we gebruik van een laagdrempelige en vriendelijke communicatiestijl, waarbij we vooral schreven in de ik- en jij-vorm (personaliseringsprincipe). Voor onze EDpuzzle hechtten we er ook belang aan gebruik te maken van een menselijke stem in plaats van een computerstem (stemprincipe). Ook trachtten we cognitieve overload te vermijden door gebruik te maken van beeld en audio, in plaats van beeld, audio en tekst (overtolligheidsprincipe). Naast deze digitale didactische methodes wouden we ook aandacht besteden aan het model van Jonassen.

Het model van Jonassen gaat over betekenisvol leren waarin een aantal karakteristieken terug te vinden zijn. Actief leren is in al onze leermodules geïntegreerd door de leerlingen te betrekken d.m.v. vragen stellen, deelnemen aan quiz, testen van opgedane kennis... Onze leermodules zijn constructief opgebouwd omdat ze uitgaan van reeds bestaande voorkennis bij de eindgebruikers. Het collaboratieve element is terug te vinden in de Kahoot! applicatie waarbij de hele klas kan deelnemen. Elke leermodule is doelgericht opgesteld waarbij telkens één deelaspect werd beoogd. Gecontextualiseerd zijn al onze leermodules aangezien we vertrekken van de leefwereld van de leerlingen nl. de hoofdstad van België, de verschillende omgangsvormen die in België bestaan, het kopen van nieuwe schoenen, het maken van lekkernijen, ... We vertrekken vanuit eenvoudige informatie en maken deze stap voor stap complexer.

De gekozen licenties voor de gemaakte leermodules zijn telkens terug te vinden bij de uitleg over de gebruikte technologie.

Linken


Referenties

- Fedasil: informatie over sociale omgangsvormen voor anderstalige nieuwkomers

- Bestaand OKAN leermateriaal

- E-learning theorie

Appendices

Appendix 1: Overzichtsmatrix van individuele bijdragen

Overzichtsmatrix
Wie Installatie Aanmaak leermateriaal Gebruikte tech Rapport Presentatie
Nathalie Bellekens
 • Aanmaak quiz in Kahoot!
 • Actrice in filmpje 'sociale omgangsvormen in België'
 • Kahoot!
 • Wiki
 • Gebruikte technologieën
 • Gebruikte Media
 • presenteren
Katleen Brusselmans
 • Aanmaak filmpje met extra leermateriaal en oefeningen over de werking van democratie in België
 • Scenario extra info bij werking democratie: stemopname en verwerking
 • EDPuzzle
 • Wiki
 • YouTube
 • Gebruikte Media
 • Gebruikte technologieën
 • Samenvatting
 • presenteren
Céline de Bruyn
 • Aanmaak van het leerpad in Prezi
 • Opbouw van de presentatie in Emaze
 • Uitschrijven van het script voor het filmpje 'sociale omgangsvormen in België'
 • Actrice in filmpje 'sociale omgangsvormen in België'
 • Taal van de gebruikte tools aanpassen aan niveau van anderstalige nieuwkomers
 • Publicatie materiaal op Klascement
 • Prezi
 • Wiki
 • Emaze
 • Gebruikte technologieën
 • Samenvatting
 • Doel-Concept
 • Gebruikte media
 • Linken
 • slides
 • presenteren
Douglas De Laet
 • Aanmaak voorstelling Manneken Pis
 • Aanmaak Ren'Py over legendes Manneken Pis
 • Acteur in filmpje 'sociale omgangsvormen in België'
 • Titels van filmpje 'sociale omgangsvormen in België' nakijken
 • Ren'Py
 • Wiki
 • Gebruikte technologieën
 • Linken
 • presenteren
Sara Franqui
 • Leermodule in eXeLearning 2.0.4
 • Taal van de gebruikte tools aanpassen aan niveau van anderstalige nieuwkomers
 • Opname presentatie als back-up tijdens voorstelling
 • eXelearning 2.0.4
 • Wiki
 • Google Drive
 • Open Broadcaster Software
 • Gebruikte technologieën
 • Gebruikte media
 • Discussie
 • slides
 • presenteren
Laetitia Janssens
 • Opname filmpje 'sociale omgangsvormen in België'
 • Montage filmpje 'sociale omgangsvormen in België'
 • Publiceren van filmpje 'sociale omgangsvormen in België' op YouTube
 • Quiz in Kahoot!
 • Aanpassingen doorgevoerd in Ren'Py over legendes Manneken Pis
 • Publiceren van Ren'Py in Google Drive
 • Wiki
 • Kahoot!
 • YouTube
 • Avid Media Composer
 • Ren'Py
 • Google Drive
 • Gebruikte technologieën
 • Gebruikte media
 • Linken
 • navigatie

Groepsleden en handtekeningen

--Nathalie Bellekens (talk) 14:17, 1 May 2016 (PDT)

--Katleen Brusselmans (talk) 01:14, 28 April 2016 (PDT)

--Laetitia Janssens (talk) 19:18, 1 May 2016 (PDT)

--Douglas De Laet (talk) 19:00, 1 May 2016 (PDT)

--Sara Franqui (talk) 09:14, 1 May 2016 (PDT)

--Celine de Bruyn (talk) 11:17, 1 May 2016 (PDT)