Rapport Joyce Timmermans

From Edutech
Jump to: navigation, search

Anatomie E-learning program

Datum

05/08/2016

Groepswerk gemaakt in het kader van het vak onderwijstechnologie – Specifieke lerarenopleiding Biomedische, gezondheids- en revalidatiewetenschappen VUB.

Gemaakt door

JoyceTimmermans

Samenvatting

Als student kinesitherapie weet ik hoe moeilijk het is om het vak Anatomie te studeren. De gebruikelijke afbeeldingen in de atlas en op slides zijn wel duidelijk, maar geven geen overzicht van het hele menselijk lichaam waardoor vaak de link niet gelegd wordt met omliggende weefsels. Met dit in mijn achterhoofd wou ik een oefening maken om anatomie gemakkelijk te oefenen. Naast de oefenplaatjes, vindt men ook theorie terug, de zogezegde ‘steekkaarten’ die vroeger, en nu ook nog, werden gebruikt. Vragen aan de leekracht kunnen online gesteld worden via smartschool. Op deze manier hoop ik toekomstige studenten, voornamelijk van de sportrichting, te helpen om de grote hoeveelheid anatomie in te studeren. Na de oefeningen kunnen de leerlingen doorklikken naar een quiz, gemaakt op Blendspace. Hier kunnen ze hun kennis oefenen.

Doel – Concept

Als leerlingen feedback of instructies krijgen, heeft dit een positief effect op hun leerproces (Fukkink et al., 2012). Feedback of instructies via de computer is effectief gebleken bij leerlingen. Andere studies wijzen uit dat leerlingen geen betere resultaten hebben bij het maken van taken op de computer. Beter zou zijn als de leerkracht meteen vragen stelt na de theorieles (Bonham et al., 2003). Toch vond ik dit de kans om anatomie-oefeningen te introduceren. Deze leertool is opgesteld voor leerlingen van de 2e graad die het vak anatomie krijgen.

Gebruikte technologieën

Voor de quiz: Blendspace Ontwerp e-learning: Xerte Publicatie: Smartschool Voor bewerking van de afbeeldingen: Iphoto

Gebruikte media

Afbeeldingen in Xerte zijn afkomstig van de Prometheus Anatomische Atlas, deze zijn wel bewerkt (Iphoto).

Verwezenlijking

Ik wist meteen dat ik iets met het vak anatomie wou doen, omdat dit echt in mijn kennisdomein ligt. De volgende stap werd nadenken over welke tools ik zou gebruiken. Ik vond het leuk werken met Xerte, omdat je de leerlingen op een leuke, interactieve manier kan uitdagen om het vak in te studeren. Dit ga ik dus gebruiken om de spieren in te oefenen en de bijkomende theorie, zoals functie, oorsprong en insertie, en doorlopende zenuw gestructureerd te leren. Ook vind ik Blendspace een handige en gemakkelijke tool om een quiz te maken, deze zou ik dan gebruiken om de leerlingen hun theorie, na het maken van de oefeningen in Xerte, te ondervragen. Hieronder de stappen die ik heb gevolgd:

Blendspace De quiz van ‘Anatomie voor het secundair onderwijs’ werd via Blendspace gemaakt. Op deze manier komen de leerlingen ook te weten hoe het examen er ongeveer zal uitzien en hoe ze moeten leren. Het doel is om de leerlingen een voorproefje te geven, zodat zij op de hoogte zijn welke informatie belangrijk is.

Voordelen: - Leerkrachten kunnen gratis online lessen samenstellen - Leerlingen kunnen actief deelnemen waardoor ze meer plezier zullen beleven. - Actieve betrokkenheid van de leerlingen is een vereiste - Verschillende digitale inhouden worden gecombineerd (links, afbeeldingen, andere documenten, videao’s..)

Nadelen: - De leerlingen hebben een login nodig. - Niet mogelijk om afbeeldingen te uploaden bij quizvragen

Stappenplan: 1) Op de startpagina van Blendspace is te zien wat je allemaal kan waarmaken. Er is ook een startgids en een video die je kan bekijken. 2) Als nieuwe gebruiker moet je eerst een account maken via ‘sign-up’ (bovenaan rechts). Hier moet je enkele persoonlijke gegevens invullen of je kan de registratie voltooien me je Google-account. Indien je al een login hebt, kan je aanmelden door simpelweg op ‘login’ te klikken. 3) Na het inloggen, zie je de pagina ‘dashboard’. Als je al lessen zelf hebt gemaakt met Blendspace, vind je die daar in terug. Je ziet ook een groene knop ‘+ New lesson’, op deze manier kan je een nieuwe les maken. Als je lessen van een andere leerkracht wil volgen, dient deze u een code door te geven en kan je via ‘join class’ de les volgen. Ook kan je jouw lessen delen met studenten of andere leden en kan jij de lessen van andere leden bekijken via ‘lessons library’ om zelf te gebruiken tijdens je lessen. 4) Een nieuwe les: Ga naar de ‘+ new lesson’ knop. Als het de eerste keer is dat je Blendspace gebruikt, wordt er eerst een introductievideo aangeboden. Nadien dien je de titel van je nieuwe les in te vullen. Dan kom je op en scherm met verscheidene lege slides. 5) Je kan bronnen toevoegen in de slides door, aan de rechterkant, in de zoekbalk je onderwerp te typen. Zo geeft de zoekmachine video’s, foto’s en links door over je gevraagde onderwerp. Deze informatie kan je dan inbrengen in je nieuwe les. Ook eigen media kan gebruikt worden.

Xerte

In Xerte werden de oefeningen gemaakt om de leerlingen voor te bereiden op de quiz. Dit deel is uitgewerkt voor de spieren van het bovenbeen.

Voordelen: - Gemakkelijk te leren - Snel in gebruik - Veel verschillende mogelijkheden om te variëren - Beschikbaar via alle mobiele apparaten en via de computer - Open source

Nadelen: - Moeilijk om te structureren

Opbouw

Deze oefeningen en quiz kunnen gebruikt worden als online leerplatform. De leerlingen kunnen de kans krijgen om elke keer na de les thuis ’s avonds op een afgesproken uur de oefeningen te maken en de quiz in te vullen, als voorbereiding op een volgend evaluatiemoment. Hierbij kunnen nodige vragen gesteld worden. Dit alles vindt plaats via Smartschool. Wat geleerd Met mijn basis computervaardigheden was dit een moeilijke opdracht. Ik kan wel met een computer en met de basisprogramma’s werken, maar ik ben hier absoluut niet creatief in. Omdat dit vak er uiteraard bijhoort, heb ik er mij met volle moed achter gezet. Ik moet achteraf wel zeggen dat ik veel heb bijgeleerd. Wat men allemaal met een computer kan?! Ik sta nog steeds versteld. Ik weet nu hoe ik bepaalde pagina’s kan gebruiken en ook zal gebruiken in mijn toekomstig leven als leerkracht. Echter zal ik nooit de computerskills hebben en zullen digitale opdrachten wel een uitdaging blijven.

Linken

Quiz: https://www.tes.com/lessons/TBNAonBvXmYZTQ/anatomie Oefening: https://idlo.smartschool.be/index.php?module=Exercises&file=index&function=main&courseID=548

Referenties

http://www.xerte.org.uk/ http://tes.com/lessons Fukkink, R. G., Trienekens, N., & Kramer, L. J. (2011). Video feedback in education and training: putting learning in the picture. Educational Psychology Review, 23(1), 45–63. S.W. Bonham, D.L. Deardorff, and R.J. Beichner. (2003) Comparison of student performance using web and paperbased homework in college-level physics. Journal of Research in Science Teaching, 40(10):1050–1071.