Rapport Yann Lelangue

From Edutech
Jump to: navigation, search

De Trap tot Shogun

11/08/2016

Groepswerk gemaakt in het kader van het vak onderwijstechnologie Lerarenopleiding VUB

Samenvatting

Het spel in zich heet "De trap tot Shogun" en kan worden gevonden op de site oppia.org bij de Nederlandstalige rubriek. Het doel van het spel is om Shogun te worden, maar je begint natuurlijk als simpele boer. Je moet dus de sociale ladder opklimmen om de troon te kunnen eisen. Na een eerste (makkelijke) ronde, begin je je opleiding als Samurai waar natuurlijk wat moeilijkere vragen worden gesteld. Indien je hier doorraakt, probeer je het level van Daimyo te verslaan om uiteindelijk je kans te wagen tegen de Shogun. Indien je hier een vraag fout beantwoord, verlies je de strijd en begin je terug bij het begin (je kan wel een shortcut gebruiken om terug te beginnen bij Shogun). De vragenlijst volgt dezelfde chronologie, eerst enkele vragen omtrent Geschiedenis, dan Aardrijkskunde, dan Wiskunde en uiteindelijk een beetje Nederlands. Dit klinkt raar, maar het omvat de vakken die worden samengevoegd in de les PAV in het BSO.

Doel - Concept

De bedoeling van deze quiz, is dat de leerlingen thuis of in de klas bezig kunnen zijn met de les op een interactieve en "leukere" manier. Indien ze een fout antwoord geven, worden ze (behalve bij het niveau Shogun) terug verwezen naar een stukje theorie waar alles nog eens goed wordt uitgelegd. Indien ze dan op "continue" klikken, komt er nog een vraag om zeker te zijn dat ze effectief goed hebben opgelet. Dit zal hen de eerste keer waarschijnlijk doen verschieten, omdat ze het antwoord gewoon komen opzoeken en door willen gaan, maar dan leren ze volgens mij niet genoeg bij. Ook worden hier (vooral voor het vak geschiedenis) soms onderwerpen aangesneden die niet vaak aan bod komen in het leerplan. Ik kan hier nog lang uitleggen hoe het in mekaar zit, maar het beste is natuurlijk om zelf eventjes te gaan kijken.

Gebruikte technologieën

Technologieën gebruikt voor aanmaak van het materiaal

  • Oppia.orgOppia.org: Oppia is een Open Source leerplatform waar iedereen zijn eigen interactieve les kan maken. Het is een zeer simpel programma, maar het zorgt ervoor dat leerlingen op een verschillende manier met de leerstof kunnen omgaan. Ook zijn alle projecten van iedereen vrij voor gebruik. Je kan zo projecten overnemen en aan je klas laten doen, je kan ze zelf aanpassen.
  • Google images: Google images is een zoekmachine dat gefocusd is op het zoeken naar afbeeldingen. Handig hieraan is dat de opties kunnen worden aangepast om ervoor te zorgen dat je foto's kunt gebruiken die niet onder copyright zijn.
  • Youtube: Youtube is een site waar iedereen filmpjes kan delen, posten en bekijken. Indien je een video upload op Youtube, veronderstel je dat deze kan worden gebruikt door andere personen. Natuurlijk zijn hier ook regels aan verbonden zie hier.
  • Wikipedia is een online encyclopedie waar iedereen gebruik van kan maken, en zelf ook artikels kan schrijven. Er wordt wel verwacht dat er genoeg wordt geciteerd naar de originele bronnen. Dit zorgt ervoor dat het een gigantische bibliotheek vormt waar iedereen aan kan bijdragen.
  • Shogun Total War 2 (enkel screenshots): Dit is een computerspel, gemaakt door Creative Assembly. Zelf heb ik een copie van het spel, en heb ik hierin enkele screenshots genomen om adequate illustraties te geven.

Technologieën gebruikt voor publicatie van het materiaal

  • Oppia.orgOppia.org: Oppia is een Open Source leerplatform waar iedereen zijn eigen interactieve les kan maken. Het is een zeer simpel programma, maar het zorgt ervoor dat leerlingen op een verschillende manier met de leerstof kunnen omgaan. Ook zijn alle projecten van iedereen vrij voor gebruik. Je kan zo projecten overnemen en aan je klas laten doen, je kan ze zelf aanpassen.

Technologieën gebruikt voor communicatie en collaboratie intern in de groep

Het Pointcarre forum werd vaak gebruikt om de opdracht te bekijken en hulp te vragen aan de professoren. Hiernaast werd niet gecommuniceerd aangezien het een zelfstandig project was.

Gebruikte media

Foto's

Gezocht via Google Images, hierbij werd de zoekmachine gevraagd om enkel foto's te tonen onder de volgende categorie:"labeled for noncommercial reuse".

Video's

Verwezenlijking

Voor het gebruiken van Oppia, wordt aangeraden om de "tutorial" te doen. Deze neemt hooguit 2 minuten, dus is het zeker de moeite waard om hem te volgen. Hierna zal er soms wat moeten worden gesleuteld, maar alles is vrij simpel. Heb geen schrik voor eventuele driehoekjes met een uitroepteken in, dat is 90% van de tijd gewoon omdat je geen einde hebt aan je programma.

Vergeet niet vaak je vordering op te slaan en vergeet zeker niet om het uiteindelijke product te publiceren: iedereen zou het kunnen gebruiken!

Discussie en conclusie

De bedoeling van dit spel, is om ervoor te zorgen dat de leerlingen op een ludieke manier bezig zijn met de les. Een onderliggende bedoeling, is om de interesse van de leerlingen te laten groeien. Leerlingen onthouden misschien meer informatie als ze deze zelf moeten opzoeken en hiermee direct iets moeten doen. De leerling wordt ook niet afgestraft bij een fout, maar krijgt een herkansing en waagt zich aan een eerlijke uitdaging. Dat is ook de bedoeling, ervoor zorgen dat de leerling begrijpt dat hij serieus wordt genomen, maar er zeker plaats is voor plezier tijdens het leren.

Linken

De Trap tot Shogun

Referenties

Oppia.org

Google images

Youtube

Wikipedia

Handtekening

--Yann Lelangue (talk) 04:35, 13 August 2016 (PDT)Yann Lelangue