Rapport groep 2015 MIX (Taal- en Letterkunde?)

From Edutech
Jump to: navigation, search

Titel

Trippin’ – A magical bus tour through Great Britain
Dit groepswerk werd gemaakt in het kader van het vak ‘Onderwijstechnologie’ (Lerarenopleiding - Vrije Universiteit Brussel).

Groepsleden

Lotte Croes
Sarah De Ro
Britt Hunninck
Lynn Hunninck
Eva Lafosse
Klaas Nachtergaele
Emily Pehar

Doel – Concept

Ons leerobject is aangemaakt voor leerlingen van de tweede graad van het secundair onderwijs, die het vak ‘Engels’ in hun lessenpakket hebben. Dit wil uiteraard niet zeggen dat men de tool niet kan aanwenden in andere graden van het secundair onderwijs of in andere onderwijstypen zoals TSO. De Prezi-presentatie kan worden aangepast of worden uitgebreid, zoals de leerkracht dit wenst.


Het centrale thema van ons leerobject is Great Britain. Leerlingen maken kennis met de Britse cultuur aan de hand van drie verhalen, namelijk Jack The Ripper, Alice in Wonderland (1865) van Lewis Carroll en Harry Potter (1997) van J.K. Rowling. Aan de hand van het leerobject oefenen leerlingen ook de Engelse taal: grammaticaoefeningen, woordenschatoefeningen, spreekoefeningen,… zitten in de verschillende onderdelen verweven.


Door voor drie zeer verschillende verhalen te kiezen, willen we met ons leerobject zo veel mogelijk de interesse van iedere leerling aanspreken. Op een spelenderwijze, soms grappige manier, krijgen de leerlingen de mogelijkheid om op een interactieve manier de Britse cultuur en literatuur te leren kennen. De vele verschillende soorten oefeningen bieden bovendien afwisseling, zodat de leerlingen niet snel verveeld geraken.


In het algemeen biedt ons leerobject, dat voortdurend online beschikbaar is, het voordeel dat leerlingen in hun eigen tempo door de oefeningen kunnen gaan. Daarenboven kan men ons leerobject ook openen met een smartphone of tablet, iets wat vele leerlingen zeker zullen weten te appreciëren.

Verwezenlijking

Tijdens onze eerste bijeenkomst waren we het er snel over eens dat we leerlingen kennis wouden laten maken met Groot-Brittannië en diens cultuur. Daarom kozen we ervoor om aan de slag te gaan met drie verhalen waarin verschillende elementen van de Britse cultuur aan bod komen.


De hoofdtool in ons leerobject is eXeLearning 2.0.3.. In deze tool werden de oefeningen per verhaal uitgewerkt. Omdat eXeLearning 2.0.3. geen online tool is, kozen we er wegens praktische redenen voor om drie verschillende eXe-bestanden te ontwikkelen. Zo had ieder van ons de mogelijkheid om met de tool aan de slag te gaan. De eXe-bestanden werden vervolgens als ZIP-bestand geëxporteerd. Deze ZIP-bestanden werden uiteindelijk geïmporteerd op de gratis hoster van webruimte 1FreeHosting.


Om de drie eindversies samen te brengen, opteerden we om gebruik te maken van de online presentatiesoftware Prezi. Dankzij Prezi konden we ons leerobject ook aankleden in een leuk jasje en samenbrengen in één verhaal. De leerlingen maken namelijk een online magical bus tour through Great Britain. Het idee om ieder onderdeel af te ronden met een eindquiz (gemaakt in Emaze, evenwel een online presentatiesoftware) werd pas later aan ons groepsproject toegevoegd.

Gebruikte technologieën

eXeLearning 2.0.3.

eXeLearning is een vrije open software die leerkrachten kan helpen bij het ontwerpen en online plaatsen van lesmateriaal zonder dat daarvoor een grote HTML-kennis is vereist. Het aangemaakte lesmateriaal kan gebruikt worden ter ondersteuning van de lessen, maar kan ook gemakkelijk worden geïntegreerd in digitale leerplatformen. Men kan eXeLearning 2.0.3. downloaden via http://exelearning.net/downloads/.


Werking

Het werkscherm van eXeLearning bestaat uit drie delen:

 • Het schemavenster waarin de structuur van je leerobject wordt weergegeven. Via dit scherm kan je ook nieuwe pagina’s toevoegen, verwijderen of hernoemen.
 • Het iDevicesvenster waarin een lijst van iDevices wordt weergeven.
 • Het werk- en weergavevenster waarin je de iDevices kan bewerken en het eindresultaat van je aangemaakte pagina te zien krijgt.


Werkscherm in eXeLearning 2.0.3.


iDevices

iDevices zijn leermodules die je aan een pagina kan toevoegen. Je kan in een pagina een willekeurig aantal iDevices opnemen en deze in een willekeurige volgorde plaatsen. In eXeLearning 2.0.3. staan de iDevices gegroepeerd in vijf groepen: Experimenteel, Interactieve activiteiten, Niet-interactieve activiteiten, Niet-tekstuele informatie, Tekstuele informatie. De iDevices gegroepeerd onder ‘Experimenteel’ vereisen echter enige computerkennis en zijn niet gemakkelijk in gebruik. Ook het uiteindelijke resultaat van deze Experimenteel-iDevices voldoet niet aan de verwachtingen.


Jouw aangemaakte leermateriaal kan je steeds bekijken als webpagina door in de werkbalk ‘Tools’ aan te klikken en vervolgens te klikken op ‘Voorbeeld’.


eXe-bestand exporteren en publiceren

eXeLearning 2.0.3. biedt verschillende exportmogelijkheden aan.

Exportmogelijkheden in eXeLearning 2.0.3.


Wij hebben als groep besloten om onze verschillende eXe-bestanden te exporteren als ZIP-bestand en vervolgens onder te brengen bij de gratis hoster van webruimte http://www.1freehosting.com/. Via 1FreeHosting maak je op een zeer eenvoudige manier een webpagina aan. Nadat je je hebt aangemeld, maak je een domein aan op 1FreeHosting. Het domein wordt actief na twaalf uren. Vervolgens kan je je ZIP-bestand (geëxporteerd uit eXeLearning) importeren, waarna je een link krijgt die leidt naar je eXe-leerobject.


De links naar de aangemaakte leerobjecten voor ons groepswerk zijn:


Voordat je je leerobject exporteert, is het aangeraden om een Creative Commons-licentie aan je leerobject toe te voegen. Dit is zeer eenvoudig:

 1. Klik in het schemavenster op je eerste pagina.
 2. Klik in het werk- en weergavevenster op het tabblad ‘Eigenschappen’.
 3. Voeg een licentie toe aan je leerobject.


Prezi

Prezi is een online presentatiesoftware (https://prezi.com/). Indien je de software gratis wenst te gebruiken, moet je er rekening mee houden dat de door jou aangemaakte presentaties openstaan voor het publiek. Met de betaalde versie heb je de mogelijkheid om zelf het publiek van je presentatie te bepalen en kan je ook offline werken door de applicatie te downloaden op je computer.


Eenmaal je een account hebt aangemaakt, is Prezi zeer eenvoudig te gebruiken. Je kan kiezen uit reeds bestaande sjablonen of je kan kiezen om zelf een sjabloon aan te maken. Eenmaal je je sjabloon hebt gekozen, is het maken van een presentatie een kinderspel. Visueel ziet een Prezi-presentatie er zeer goed uit, wat kan helpen om in het onderwijs de aandacht van de leerlingen vast te houden. Men kan ook via de AppStore (Apple) en de Play Store (Google) de Prezi-app downloaden op je smartphone of tablet. Leerlingen kunnen, met andere woorden, dus ook via hun smartphone of tablet de door de leerkracht gemaakte Prezi-presentatie bekijken. Dit is uiteraard een pluspunt.

Sjablonen in Prezi


Emaze

Emaze is een online presentatiesoftware (https://www.emaze.com/) die gelijkenissen vertoont met Prezi. Ook hier kan je na het aanmaken van een account kiezen uit bestaande sjablonen om mee aan de slag te gaan. Het is echter niet mogelijk om zelf een sjabloon aan te maken, indien je geen betalende gebruiker bent. De sjablonen die Emaze aanbiedt, hebben ieder vooringestelde slides die men naar eigen behoeven kan aanpassen en bewerken. Jouw Emaze-presentatie kan je vervolgens delen via de sociale netwerksites Facebook, Twitter, Google+, Pinterest en Linkedin. Er verschijnt dan een link naar jouw Emaze-presentatie op jouw profiel op de door jou gekozen sociale netwerksite. Emaze biedt ook verschillende mogelijkheden aan om jouw presentatie te downloaden (bv. PDF-bestand).

Sjablonen in Emaze


Voor ons leerobject hebben wij geopteerd om een eindquiz per onderdeel te ontwikkelen aan de hand van het sjabloon ‘Quiz’. De links naar de aangemaakte Emaze-quizzes voor ons groepswerk zijn:

Conclusie

Deze groepsopdracht heeft ons vooral geleerd om op een zelfstandige en constructieve manier in teamverband aan de slag te gaan en om nieuwe technologische programma's te ontdekken en uit te testen.


In de eerste plaats, hebben we geleerd om lesmateriaal aan te maken met behulp van eXeLearning 2.0.3.. We zijn echter niet laaiend enthousiast over deze tool. Het aanbod aan iDevices vinden wij eerder beperkt. Bovendien zijn niet alle iDevices even gemakkelijk in gebruik. Een uitgebreide handleiding in het Engels of het Nederlands is ook online niet beschikbaar, waardoor het vaak een eeuwige zoektocht wordt naar hoe een iDevice precies werkt. Omdat we ook allemaal ervaring hebben met Xerte, moeten we met eerlijkheid zeggen dat we Xerte verkiezen boven eXeLearning 2.0.3..


Naast eXeLearning hebben een aantal van ons ook gewerkt met Prezi en Emaze, beide online presentatiesoftwares. Prezi is onze absolute favoriet en een echt plezier om mee te werken. Ook over de werking van Emaze zijn we vrij tevreden. Door de korte, overzichtelijke Emaze-rondleiding weet je in slechts twee minuten tijd hoe je met deze tool moet werken. Het invoegen van hyperlinks in een Emaze-presentatie verloopt helaas niet altijd van een leien dakje. De hyperlinks werken vaak niet en je moet ze dan ook telkens verwijderen en opnieuw toevoegen, wat uiteraard zeer frustrerend is.

Linken naar het leerobject

Volledig leerobject: https://prezi.com/p0o66hrrpbd8/trippin/


KlasCement: http://www.klascement.net/oefeningen/56621 (Leerlingen die niet op KlasCement zitten kunnen het leerobject raadplegen via http://www.oefen.be/56621)
Omdat het een taaloefening is, wordt het leerobject ook gepubliceerd op www.delathoogvoortalen.be, een website van KlasCement. Ons leerobject is hier beschikbaar via http://www.delathoogvoortalen.be/oefeningen/56621/?previous


Presentatie Groepsopdracht: https://docs.google.com/presentation/d/1LX4UZQ4SPmMvL5OkCp9R5f5Zv_s06pnaa74OFEipP5o/edit?usp=sharing

Logboek

Datum Activiteit Wie?
27/03/2015 Team meeting: brainstorm en werkverdeling.
 • Eva en Klaas: Harry Potter
 • Emily en Sarah: Alice in Wonderland
 • Lotte, Britt en Lynn: Jack The Ripper

Het staat vast dat we aan de slag zullen gaan met eXeLearning 2.0.3. Iedereen wordt verondersteld om eens met de tool te werken tegen de volgende groepsbijeenkomst.

Alle groepsleden
27/03/2015 Aanmaken besloten Facebookgroep ‘Groepsopdracht Onderwijstechnologie’. Via deze Facebookgroep nemen we steeds contact op met elkaar, bespreken we problemen en ideeën en helpen we elkaar waar nodig. Eva Lafosse
21/04/2015 Team meeting: bespreking van het leerobject. Er wordt beslist om de Prezi-software te gebruiken om alle aangemaakte eXe-bestanden in samen te brengen. Opnieuw worden een aantal taken verdeeld:
 • Eva en Klaas: Harry Potter-oefeningen in eXeLearning
 • Emily en Sarah: Alice in Wonderland-oefeningen in eXeLearning
 • Lotte, Britt en Lynn: Jack The Ripper-oefeningen in eXeLearning
 • Lotte: Prezi
 • Emily: Verzamelen van de teksten voor het rapport + plaatsen van het rapport op http://edutech.vub.ac.be/wiki/
Alle groepsleden
21/04/2015 Aanmaken Prezi-presentatie Lotte Croes
24/04/2015 Alice in Wonderland: oefeningen bedenken Sarah De Ro, Emily Pehar
24/04/2015 Harry Potter: oefeningen bedenken Eva Lafosse, Klaas Nachtergaele
26/04/2015 Alice in Wonderland: oefeningen uitwerken in eXeLearning Sarah De Ro, Emily Pehar
26/04/2015 Voorstel via de Facebookgroep om per onderdeel een eindquiz te maken met de Emaze-software. Alle groepsleden
27/04/2015 Alice in Wonderland: Emaze-quiz Emily Pehar
27/04/2015 Harry Potter: oefeningen uitwerken in eXeLearning Eva Lafosse, Klaas Nachtergaele
28/04/2015 Jack The Ripper: oefeningen bedenken Lotte Croes, Britt Hunninck, Lynn Hunninck
28/04/2015 Jack The Ripper: Emaze-quiz Lotte Croes
29/04/2015 Jack The Ripper: oefeningen uitwerken in eXeLearning Britt Hunninck, Lynn Hunninck
01/05/2015 Harry Potter: Emaze-quiz Klaas Nachtergaele
01/05/2015 Verzamelen teksten voor het rapport Emily Pehar
02/05/2015 Indienen aanvraag voor het plaatsen van het leerobject op KlasCement Eva Lafosse
02/05/2015 Plaatsen van het rapport op http://edutech.vub.ac.be/wiki/ Emily Pehar

Appendix: Overzichtsmatrix van individuele bijdragen

X = Bijdrage geleverd

Wie? Aanmaak leermateriaal Gebruikte technologieën Rapport Presentatie
Lotte Croes Jack The Ripper Prezi, Emaze X X
Sarah De Ro Alice in Wonderland eXeLearning X Hoofdpresentator
Britt Hunninck Jack The Ripper eXeLearning X X
Lynn Hunninck Jack The Ripper eXeLearning X X
Eva Lafosse Harry Potter eXeLearning X X
Klaas Nachtergaele Harry Potter eXeLearning, Emaze X X
Emily Pehar Alice in Wonderland eXeLearning, Emaze X Hoofdpresentator

Handtekeningen

--Emily Pehar (talk) 02:50, 2 May 2015 (PDT)
--Sarah De Ro (talk) 03:40, 2 May 2015 (PDT)
--Eva Lafosse (talk) 08:43, 2 May 2015 (PDT)
--Britt Hunninck (talk) 10:25, 3 May 2015 (PDT)
--Lynn Hunninck (talk) 10:28, 3 May 2015 (PDT)
--Lotte Croes (talk) 10:34, 3 May 2015 (PDT)
--Klaas Nachtergaele (talk) 04:37, 4 May 2015 (PDT)