Rapport groep 2015 Taal- en Letterkunde1

From Edutech
Jump to: navigation, search

Brussels LitAdvisor

Ingediend op 5 mei 2015 Groepswerk gemaakt in het kader van het vak Onderwijstechnologie Specifieke Lerarenopleiding VUB

Groepsleden

 • Katerina Daem
 • Lode Delputte
 • Marie Drees
 • Sofie Hannaert
 • Anouk Van de Kelder
 • Elke Verheyen
 • Shana Verschoren

Samenvatting

Brussel was in het verleden de thuishaven van heel wat literaire zwaargewichten. Om leerlingen een authentieke ervaring te bieden, creëerden we een location-based app die hen begeleidt tijdens een wandeling langs de huizen en appartementen van Victor Hugo, Julio Cortazar, Multatuli, Karl Marx en de zusjes Brontë. Met onze app LitAdvisor (een word play op TripAdvisor) krijgen de leerlingen op elke locatie een korte inleiding over de auteur, enkele typerende beelden, een kennisquiz en een fragment uit diens oeuvre. Pas wanneer de quiz opgelost is, kan de leerling de literaire wandeltocht door Brussel voortzetten.

Doel-concept

Omdat wij bijna allemaal leerkrachten talen zijn (LIO) en ons ook sterk op Brussel betrokken voelen, wilden wij een tool ontwerpen die

 • met taal te maken had
 • de gebruiker door de straten van de hoofdstad zou voeren

Het idee ontstond om te werken met de rijke literaire geschiedenis van Brussel en een groep toonaangevende internationale schrijvers voor het voetlicht te halen. We kozen voor

 • Karl Marx
 • Victor Hugo
 • Multatuli
 • Julio Cortázar
 • Charlotte & Emily Brontë

We leiden de gebruikers langs de plaats waar de auteurs woonden en langs het oeuvre dat ze schreven. Na overleg besloten wij hiervoor WhereYouGo te gebruiken, een van de populairste location-based apps.

Gebruikte technologieën

Technologieën gebruikt voor aanmaak van het materiaal

 • (Groundspeak's Wherigo builder)

is een technisch hulpmiddel voor het bouwen van avonturen met GPS-ondersteuning. Toepassing? We hebbben dit instrument niet kunnen gebruiken omdat de file niet kon gesaved worden voor verder gebruik. De laatste update dateert hier helaas ook van 2008.

 • Earwigo

was dan wel het programma voor ons: een volledige web-based builder, dat ons de mogelijkheid bood om vanuit eender waar aan onze 'cartridge' ('file') te werken, en het stond ons ook toe om simultaan te werken aan dezelfde cartridge. Toepassing? Dankzij dit programma werd een cartridge aangemaakt die ons de mogelijkheid gaf om: een gps-based spel uit te werken, gebaseerd op een zoektocht naar opeenvolgende locaties, geïntegreerd met media elementen om foto's weer te kunnen geven van de personages die in de verschillende locaties aanwezig waren. Door middel van quizvragen met multiple answers werden de players verplicht om de eerste locatie te 'unlocken' alvorens zich naar de volgende locatie te kunnen begeven.

 • RouteXL

dankzij deze praktische website stippel je op korte tijd de meest efficiënte route uit tussen verschillende opgegeven bestemmingen. Deze routeplanner zet alle locaties op de juiste volgorde om simpelweg de snelste route aan te bieden. Toepassing? deze tool gebruikten we om de snelste route uit te stippelen tussen de verschillende locaties in ons spel.

 • PowerPoint

de keuze om met Powerpoint te werken in plaats van een open source presentatiesoftware als Prezi of LibreOffice kwam voort uit praktische overwegingen. Met Prezi hebben meerdere groepsleden in het verleden problemen gehad (bv: internetverbinding die het laat afweten). Voor het downloaden en gebruik van LibreOffice bleken de meeste van onze computers te oude besturingssystemen te hebben om deze open source software te kunnen gebruiken. Toepassing? Powerpoint voelde 'veiliger' aan om onze nieuwe creatie aan de rest van de studenten voor te stellen.

 • iMovie

is een programma voor Mac OS X om videofragmenten uit camcorders te importeren en te bewerken. Het werd ontworpen door Apple. Je kiest eerst een thema en de fragmenten die je wilt gebruiken. Vervolgens bewerk je ze, voeg je effecten toe, allemaal met een paar keer tikken en swipen. Toepassing? Tijdens het uittesten van onze kersverse cartridge leek het ons vanzelfsprekend om dit alles vast te leggen op film en daarvan 'the best of' te laten afspelen tijdens de presentatie. Ook hier is onze keuze voor iMovie (geenszins open source software) een praktische: het is een programma dat we al onder de knie hadden en erg gebruiksvriendelijk is, zeker voor beelden gemaakt met een iPhone. Vanzelfsprekend zijn er wel heel wat kwalitatieve alternatieven, denk aan Avidemux of VLMC, de monteertool van de bekende VLC-mediaspeler, die weliswaar nog in zijn kinderschoenen staat, maar toch veelbelovend lijkt.

Technologieën gebruikt voor publicatie van het materiaal

 • Whereyougo

Whereyougo is de app die je toestaat om cartridges up te loaden en met offline of online kaarten te werk te gaan. Toepassing? Deze app liet ons toe om onze creatie (cartridge) op een gsm up te loaden en het spel effectief uit te voeren. Daarbij heb je natuurlijk nog een gps connectie nodig, en best ook wel een kaart van het land waar men 'speelt'. Een technisch probleem was dat deze app niet beschikbaar was voor Iphone en daar werd dan overgegaan tot het downloaden van Wherigo.

 • KlasCement

Klascement is een opensource online platform waar leerkrachten en leerlingen lesmateriaal gemakkelijk kunnen uploaden en delen. Daar kunnen leerkrachten elkaar helpen en inspireren. Tienduizenden leermiddelen kunnen gemakkelijk doorzocht worden op basis van onderwerp, vak of onderwijsniveau. Toepassing? We kozen ervoor om Brussels LitAdvisor op Klascement aan te bieden aan andere leerkrachten omdat we ervan overtuigd zijn dat dit instrument tot een grote inspiratie kan zijn voor leerkrachten van diverse vakken om de leerlingen kennis te laten maken met wat Brussel allemaal te bieden heeft.

Technologieën gebruikt voor communicatie en collaboratie intern in de groep

 • Google Drive

deze website biedt online opslagruimte voor bestanden, foto’s etc. Door er documenten op te slaan, kan je ze van overal ter wereld online raadplegen, en ook bestanden en mappen delen met andere gebruikers. Toepassing? Google drive werd gebruikt om onze files met gegevens met alle leden van de groep te kunnen delen.

 • Facebook

is een online, gratis social netwerk website. Na registratie kunnen gebruikers een persoonlijk profiel aanmaken, vrienden toevoegen, berichten versturen naar elkaar, statussen plaatsen, foto's posten, video's delen en notificaties krijgen. Ook kunnen gebruikers van verschillende groepen lid worden en hun vrienden categoriseren in groepen. Toepassing? Een Facebook pagina (Technological StaVaZa) werd aangemaakt om afspraken te maken in verband met het groepswerk, maar ook simpelweg voor groepsconversatie. Ook de takenverdeling en het controleren van teksten gebeurde via Facebook.

Verwezenlijking

 • Er wordt besloten om een literair wandelparcours door Brussel op te bouwen. Bedoeling is een app te vinden die de gebruiker door middel van geolocalisatie naar diverse literaire plekken in de hoofdstad brengt. (Eerste vergadering -> verslag op forum, feedback van Dhr Van Bogaert)
 • Er wordt content aangemaakt over 5 auteurs: Hugo, Marx, Multatuli, Cortázar en de zussen Brontë. De content bestaat uit a) een inleidend portret b) een reeks rechtenvrije illustraties c) een tekstfragment en d) een quiz met multiple choice-vragen waarbij het correct beantwoorden van de vragen de voorwaarde is om naar de volgende schrijver door te stappen. Doornavigeren kan dus enkel als een bepaalde zone 'unlocked' wordt, dit aan de hand van de correcte antwoorden. (online-overleg)
 • Aanvankelijk wordt met het idee gespeeld om hiervoor de app Wherigo te gebruiken, maar die blijkt in ons geval een aangemaakt programma niet meer open te krijgen. Er wordt beslist om naar het vergelijkbare Earwigo over te stappen, waarvoor de ontwikkelaar zijn toestemming geeft. ( online-overleg)
 • De coördinator technologie initieert de route, brengt de content in voor de portretten en de quiz, de andere groepsleden uploaden het mediamateriaal en de tekstfragmenten. Groepsleden maken kennis met de functies editor, cartridge, character, dialogues, expressions, functions, input, objects, media, messages, tasks, timers, variables en zones. (via - toegegeven, moeizaam - online-overleg)
 • Een eerste (nog niet op Brussel toegepaste) test door middel van een gsm levert goede resultaten op. De downloadbare app van Earwigo heet WhereYouGo. Inbreng andere groepsleden niet meteen zichtbaar op gsm-scherm. (online-overleg)
 • Intussen blijkt dat Earwigo niet downloadbaar is op IPhones. Groepsleden met een Iphone zullen moeten meekijken op de Androids en Samsungs van andere groepsleden. (Tweede vergadering -> verslag op het forum)
 • Taakverdeling verfijnd in de richting van afwerking en presentatie. Keuze om met Powerpoint te werken veeleer dan met Prezi, dit omdat meerdere groepsleden in het verleden problemen hadden met / getuige waren van problemen met Prezi (bv: internetconnectie die het laat afweten...). (Tweede vergadering -> verslag op het forum)
 • Opening wiki-pagina en initialisering rapport. (Tweede vergadering -> verslag op het forum)
 • Testwandeling in Brussel. Opname filmfragment en bewerking via IMovie (Derde vergadering -> verslag op het forum).
 • Definitieve aflevering en presentatie.

Conclusie

LitAdvisor is een app die volgens ons veel potentieel heeft. Uit onze gezamenlijke interesses puurden wij een idee dat ons in staat zou stellen literatuur in een geïntegreerde context over te brengen naar de leerlingen. De meesten van ons hebben een literaire achtergrond , maar ondervinden soms problemen om de inhoud levendig en relevant te maken voor de leerlingen. Tijdens dit groepswerk probeerden wij daar een oplossing voor te ontwikkelen. Met LitAdvisor slaagden wij erin het rijke literaire verleden van Brussel tastbaar te maken door de leerlingen zelf, door het Brussel van nu, actief op zoek te laten gaan naar sporen van dat verleden.

Door middel van apps als WhereyouGo (Android) en Wherigo (iPhone), die ook toegang geven tot GoogleMaps, is het voor de leerlingen mogelijk om zelf op zoektocht te gaan in de stad. Op die manier leren zij zowel het Brussel van nu als de link met het Brussel van toen kennen. De link tussen verleden en heden wordt via deze app bijna tastbaar. Door onmiddellijke, ludieke bevraging in de quiz, krijgen de leerlingen de kans om interactief met de leerstof aan de slag te gaan. Zo worden ze gemotiveerd om de verkregen informatie grondig door te nemen en zich eigen te maken.

Tijdens deze sessies ontdekten wij dat de weg tussen een goed idee en een concrete en nuttige uitvoering ervan geen sinecure is. Nadat we het idee gevonden hadden, moesten we op zoek naar de technologische programma’s die we konden aanwenden voor de uitwerking van ons plan. Ook daar was het even zoeken. Wij kozen namelijk aanvankelijk voor de groundspeak Wherigo Builder, waar al snel bleek dat ons project niet gesaved kon worden. Op die manier kwamen we tot het besef dat het ontwikkelen van technologische middelen een enorme rijkdom kan bieden, maar best wel tijdrovend is. We nemen dat ook mee voor later: wanneer wij voor onze klas iets willen ontwikkelen, is dat iets dat we best met meerdere mensen, over een langere tijd plannen. Je schudt namelijk niet zomaar iets uit je mouw. Ook zijn vele van de programma’s die wél werken – bijvoorbeeld Earwigo (dat we na onze mislukte eerste poging kozen) – niet meteen gebruiksvriendelijk voor complete computerleken. De website Route XL (dat de kortste weg tussen twee punten berekent) was dan weer wel heel toegankelijk.

Uit dit project kunnen we concluderen dat de toepassing van technologie in het onderwijs, hoewel er uiterst interessante toepassingen zijn (actieve interactie met de leerstof, delen van content via KlasCement, eenvoudige montage via iMovie), vaak nog in haar kinderschoenen staat. Zelfs vrij algemeen ‘ingeburgerde’ toepassingen als Prezi lopen nog af en toe vast. Dat verhoogt de drempel enigszins om als leraar met technologie aan de slag te gaan.

Toch is het ons gelukt om met LitAdvisor deze hindernissen te overwinnen en een app te ontwikkelen die ten volle gebruik maakt van de mogelijkheden van technologie en de toegevoegde waarde van het gebruik van deze middelen bewijst. Voor de leerlingen, die van nature al meer vertrouwd zijn met dergelijke toepassingen, is het een enorme meerwaarde om actief en geïntegreerd met de leerstof aan de slag tegaan. We kunnen dan ook concluderen dat LitAdvisor , hoewel het een prototype betreft dat nog in zijn kinderschoenen staat, een app is met veel groeipotentieel.

In onderstaande SWOT-analyse bespreken we de plus- en minpunten van het eindresultaat van ons werk, de cartridge Brussels LitAdvisor, te gebruiken in combinatie met location-based apps en GPS.

Strenghts Weaknesses
 • Literatuur in authentieke context
 • Gebruiksvriendelijk
 • Actieve leervorm
 • Gratis beschikbaar
 • Leerlingen maken kennis met Brussel
 • Cartridge instellen kost tijd en uitleg
 • Leerlingen zonder smartphone vallen uit de boot
 • Afhankelijk van GPS-signaal
 • Beeldfragmenten kunnen niet opgenomen worden
 • Verschillende werkwijzes voor Android & iOS
Opportunities Threats
 • Mogelijke uitbreiding naar andere steden (GWP)
 • Mogelijke uitbreiding naar andere schrijvers
 • Leerlingen kunnen zelf uitbreidingen schrijven
 • Opportuniteiten om vakoverschrijdend te werken
 • Leerlingen kijken meer naar hun smartphone dan naar de stad
 • Middel kan belangrijker worden dan doel
 • Leerlingen haken af als ze een antwoord niet gauw vinden
 • Weinig controle over of leerlingen de opdracht uitvoeren

Links

Referenties

Julio Cortázar

Karl Marx

Charlotte en Emily Brontë

Appendices

Appendix 1: overzichtsmatrix van individuele bijdrage

Overzichtsmatrix
Wie Aanmaak leermateriaal Gebruikte tech Rapport Presentatie
Katerina Daem Multatuli Earwigo iMovie, Google Drive, Facebook Video
Lode Delputte Karl Marx Earwigo Doel-concept, verwezenlijking, verslagen PointCarré Presentatie
Marie Drees Eindredactie tekstmateriaal X Wiki, groepsleden, overzichtsmatrix, RouteXL, SWOT, PowerPoint PowerPoint, presentatie
Sofie Hannaert Victor Hugo Earwigo Technologieën gebruikt voor aanmaak materiaal Presentatie
Anouk Van de Kelder Charlotte & Emily Brontë Earwigo Conclusie X
Elke Verheyen Julio Cortázar Earwigo Verwezenlijking, links X
Shana Verschoren Coördinatie & implementatie Earwigo X X

Handtekeningen